Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

ooo_2022

Krátky opis
Hudobný dvojvečer Fera Királya a Evy Vozárovej predstaví dva koncerty: zásadné soundartové dielo amerického skladateľa Alvina Luciera a nový audiovizuálny projekt hudobníka Fera Királya 2^33.
Fotogaléria
Názov podujatia
úúú session #1: I Am Sitting in a Room / 2^33

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
03.03.2022

Popis projektu

Dvojkoncert Fera Királya a Evy Vozárovej predstaví zásadné soundartové dielo amerického skladateľa Alvina Luciera a nový audiovizuálny projekt hudobníka Fera Királya.


Program:

Alvin Lucier – I Am Sitting in a Room (Fero Király / Eva Vozárová)

Fero Király – 2^33


Soundartové dielo amerického skladateľa experimentálnej hudby Alvina Luciera z roku 1969 I Am Sitting in a Room patrí medzi zásadné diela elektroakustického experimentu. Je priesečníkom koncertu a zvukovej inštalácie, pozostáva z naživo predneseného textu, ktorý sa  nahráva, jeho záznam sa púšťa späť do miestnosti a opätovne sa nahráva. Tento proces sa opakuje. Artikulácia ľudskej reči sa postupne vytráca. Slová sa stávajú nezrozumiteľnými a nahrádzajú ich čisté rezonančné harmónie a tóny samotnej miestnosti. Vďaka rozdielnym akustickým charakteristikám každého priestoru, je každé predvedenie jedinečné. V každej miestnosti nadobúda dielo iný zvuk a trvanie a žiadna realizácia nie je rovnaká ako ostatné. 

I Am Sitting in a Room bolo po prvý raz realizované v Guggenheimovom múzeu v New Yorku v roku 1970. Na záznam používal magnetofónový pás. Dnes na realizáciu diela používame digitálny záznam a vlastný softvér. Počítač, mikrofón a mixpult a sa stávajú nástrojmi v hudobnom diele, od ktorých kvality priamo závisí úspech alebo neúspech predvedenia.

Dielo okrem iného skúma otázku, nakoľko hudbu vytvárajú hudobníci, nástroje a priestor v ktorom sa hudba odohráva. Zároveň je ponorom a absolútnym vyjadrením jedinečnosti priestoru, v ktorom sa divák a performer stretávajú.

Slovenskú premiéru realizovali Fero Király a Eva Vozárová v októbri 2020 na JAMA – 74. ročník Milana Adamčiaka. 

-


2^33 (čítaj: dve na tridsiatu tretiu) je autorské audiovizuálne predstavenie hudobníka Fera Királya a zároveň kritická úvaha o živočíšnom druhu Homo Sapiens.


“Rýchlo sa blížime k počtu ôsmych miliárd (približne 2^33) jedincov, stratených v dezilúzii svojej výnimočnosti, bez zvedavosti spoznávať, bez tolerancie akceptovať. Prepojením dvoch naoko nesúvisiacich disciplín, počítačovej vedy a biológie, meníme pohľad na seba a chápanie toho, čo označujeme pojmom “život” a slobodná vôľa. Biologická entita sa vie prispôsobiť – preprogramovať na nové podmienky, a zmeniť tak svoje behaviorálne vzorce.” (F.K.) 


Zvuková syntéza, mikro a makroštrukúra v diele 2^33 je v synchronicite s autorskou vizuálnou zložkou, ktorej základom je atóm našej komunikácie: symbol.


Koncerty sú súčasťou série úúú sessions v rámci projektu ooo_2022 združenia ooo. Projekt podporil z verejných zdrojov ako hlavný partner Fond na podporu umenia. Ďakujeme!

Názov prímateľa
ooo

Celkový rozpočet:
14 540,00 €

Výška podpory:
13 000,00 €