Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Hudobné kleNoty

Krátky opis
Hudobné kleNoty sú nahliadnutím do pokladnice hudobných archívov vo Viedni - Kohaut, Brusselu - Durant, či dominikánskeho kláštora v Kremmsmünsteri - svetová premiéra komornej hudby pre mandoru. Inštrumentálna komorná hudba pre štyri nástroje, sa nesie v duchu hudobného jazyka 18. storočia a je to hudba čias panovania Márie Terézie či jej potomkov. Hudobne zobrazuje vývoj hudby od vrcholného baroka až po galantný či rokokový štýl.
Fotogaléria
Názov podujatia
Le nuove musiche - Hudobné kleNoty

Miesto konania / kraj
Trenčín / Trenčín

Termín konania
13.02.2022

Popis projektu

Ansámbel Le nuove musiche sa venuje historicky poučenej interpretácii ranobarokovej, hlavne talianskej hudby na barokových nástrojoch. Súbor sa špecializuje najmä na obdobie monódie - čas vzniku a formovania opery. Je to tiež obdobie vzniku prvých husľových sonát. Súbor pri interpretácii využíva kópie historických nástrojov ako chitarrone, resp. teorba, baroková gitara, husle, violončelo, viola da gamba, arpa doppia a.i.

Okrem interpretácie hudby na historických nástrojoch sa Le nuove musiche intenzívne venuje výskumu a uvádzaniu diel, ktoré ešte na Slovensku nezazneli. Názov zoskupenia v preklade znie "nová hudba" a vyjadruje aj dlhodobý cieľ súboru Le nuove musiche - uvádzať historickú, ale nepoznanú či málo známu hudbu, ktorá je tým pre divákov nová. V roku 2020 vystúpilo Le nuove musiche v Slovenskej filharmónii a pravidelne účinkuje na festivaloch a koncertoch v zahraničí (Poľsko, Česká republika, Nemecko).

Názov prímateľa
"Človek a Umenie"

Celkový rozpočet:
8 375,00 €

Výška podpory:
4 000,00 €