Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Bohyňe

Krátky opis
Aktuálny výtvarný projekt Amálky Ľudmily Valenčíkovej -BOHYŇE- bude odprezentovaný v kultúrnom centre ATTICO v Sp. Novej Vsi od 3. do 15. februára 2022. Nosnou témou je „zhmotnenie predstáv o intímnom priestore ženy“ a „intimita matky, roztekajúca sa v prie-store“. Valenčíková sa dlhodobo venuje k ženským témam v rámci mäkkej plastiky, objektu, či inštalácie. Pre podčiarknutie krehkosti sochárskych tvarov uprednostňuje autorka mäkké skulptúry a materiály.
Fotogaléria
Názov podujatia
BOHYŇE, výstava

Miesto konania / kraj
Spišská Nová Ves / Spišská Nová Ves

Termín konania
03.02.2022 - 15.02.2022

Popis projektu

                 Aktuálny výtvarný projekt mladej umelkyne Amálky Ľudmily Valenčíkovej (*1980, Krompachy) je vizuálnym zúročením jej doterajšieho  tvorivého programu, v ktorom sa programovo zaoberá rodovými otázkami, ženským vnímaním materstva a intimity. Zároveň je ambíciou autorky priniesť aj nové riešenia, či sochárske prostredia,  ktoré budú vykročením do ďalšieho výskumu tejto témy. Valenčíková sa ako absolventka Ateliéru slobodnej kreativity prof. Juraja Bartusza na košickej fakulte umení (2006) dlhodobo venuje ženským témam v rámci mäkkej plastiky, objektu,  či inštalácie. Pre podčiarknutie  krehkosti sochárskych tvarov uprednostňuje autorka mäkké skulptúry a materiály ako odpadový textil, vatelín, molitan, pletivo, či polyuretán.

       Vychádzajúc z názvu projektu BOHYŇE (po východniarsky) nosnou témou umelkyne bude zhmotnenie predstáv o  intímnom priestore ženy“  a „intimita matky, roztekajúca sa v prie-store“. Ide o osobitú inštaláciu 3 mäkkých plnotučných ženských plastík, zrolovaných, poskla-daných s natiahnutými končatinami. K ním sa pridajú 1-2 roztečené, zvlnené plastiky žien-bohýň. Plastiky budú vytvorené z molitanu (so skrytou  pevnou konštrukciou), aby boli amorfné aj polohovateľné zároveň. 

Táto ležérna inštalácia roztečených, žuvačkovitých postáv kultúrnom centre ATTICO (podkrovie Domu Matice slovenskej, Zimná 68, SNV) vytvorí nový vizuálny priestor pre vzájomnú komunikáciu diel medzi sebou aj medzi divákmi.

Výstava  bude prebiehať od 3. do 15. februára 2022.

Tvorivú fázu projektu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

   Súčasťou projektu bude zážitkový workshop pre ženy spojený s prácou s textilným materiálom, ktorý sa bude konať 4. februára 2022 (piatok) o 16.00 a tvorivka pre deti 5. februára 2022 (sobota) o 16.00  pod vedením profesionálnej výtvarníčky zameraná na rozširovanie remeselnej zručnosti pri práci s textilným materiálom. 

Návštevu výstavy a aktivít je potrebné vopred dohodnúť na 0908269914

Názov prímateľa
Ľudmila Valenčíková

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
1 040,00 €