Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Nekonečný strom

Krátky opis
Dielo s názvom Nekonečný strom bolo prezentované na výstave Ako keď letia divé husy, na pôde Galérie Lazovna 1, v Banskej Bystrici. Vo svojej podstate je odkazom na tvorbu moderného sochárstva Nekonečný stĺp od rumunského sochára Constantina Brancusiho. Nekonečnosť a kontinuita boli nosnými článkami prezentácie ostatnej tvorby Karin Patúcovej vo vzájomnom dialógu s vystavujúcou kolegyňou Evou Masarykovou.
Fotogaléria
Názov podujatia
Ako keď letia divé husi

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
05.08.2021 - 02.09.2021

Popis projektu

Projekt s názvom Nekonečný strom parafrázuje klasické dielo moderného sochárstva Nekonečný stĺp od rumunského sochára Constantina Brancusiho. Zároveň je aj poctou tvorbe - sochárstvu ako takého v jeho tradičnej materiálovej - fyzickej podstate, ktorá sa stále viac vytráca v dobe digitálnych médií a virtuálnych priestorov.  

Nekonečný stĺp môžeme chápať ako symbol opakovania, nekonečnosti, aj vo význame cyklickosti paradigiem.

Samotný objekt bol realizovaný v hline, formou keramických odliatkov, snímaných priamo z kmeňa stromu a ukladaných na seba. Projekt je cestou, kde nenásilnou formou „zapúšťajú korene“ odkazy stromu ako živého organizmu a stávajú sa súčasťou tvaroslovia interiéru budovy, galérie. V tomto prípade to bola Galéria Lazovna 1, v Banskej Bystrici, kde som prezentovala svoju ostatnú tvorbu spolu s kolegyňou sochárkou Evou Masarykovou. Motív stromu sa stal aj akousi spojovacou niťou spomínanej výstavy nakoľko sa objavuje v tvorbe oboch autoriek.

Propagáciu projektu zastrešila galéria na svojej stránke na sociálnych sieťach, ako aj autorka diela počas trvania celej výstavy.

Na vernisáž prišlo pomerne dosť ľudí (cca 40) aj napriek tomu, že sa konala v letných mesiacoch počas dovolenkovej sezóny.

Názov prímateľa
Karin Patúcová

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
2 500,00 €