Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Archetyp a globálny folklór (pracovný názov)

Krátky opis
V kultúrnom priestore Fuga Bratislava je možné od 22.11, zhliadnuť výstavu odevného dizajnu, autorky Michaely Mazalanovej a dj live setu Miloša Krmíčka. Tento projekt bol spolufinancovaný z verejných zdrojov formou štipendia Fondom na podporu umenia. Autorka predstaví svoju kolekciu textilných objektov, v ktorých sa zameriava na problematiku odpadu, symbol konzumnej spoločnosti, zbytočnej nadprodukcie, vykorisťovania prírody a spoločenstiev, ktoré majú za následok klimatickú krízu.
Fotogaléria
Názov podujatia
verejná prezentácia

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
22.11.2021 - 08.12.2021

Popis projektu

Kolekcia autorky nadobudla charakter mestského oblečenia, ktoré má odkazy na európske subkultúry s vplyvom japonizujúcich a tribálnych prvkov. Používa text ako grafický znak, alebo symbol, ktorý má návaznosť jednak na streetartové umenie, ale v prípade textilného použitia práve spôsobom ktorý odkazoval na záplaty alebo nášivky objavujúce sa v punkových, grungovych a príbuzných subkultúrnych odnožiach, od 80 rokov, 20.storočia. Niekedy je textom pokrytý celý dezén látky, no zároveň použitie záplat v kombinácií patchvorku, plnohodnotnými textilnými technikami, ktoré sú používané od počiatkov textilného dizajnu, naprieč všetkými kultúrami na planéte. Tieto prvky autorke slúžili ako vizuálny prostriedok na prepájanie kultúr s globálnym zjednocovaním, a zároveň odkazujú na symbol chudoby a sociálne slabších vrstiev. Túto tématiku variovala ďalšími doplnkovými materiálmi ako sáčky, plastový a kovový odpad, použité obaly od kondómov, kúsky tetovanej umelej kože, pneumatiky, trhaná džínovina, army látky a ďalším výrazovým prvkom boli štítky z odevov, produkovaných fastfashion globálnymi korporáciami, na ktorých sa uvádzajui pojmy ako “made in bangladesh”, made in china, a podobne. Tématicky sa zameriava na problematiku odpadu, symbol konzumnej spoločnosti, zbytočnej nadprodukcie, vykorisťovania prírody a spoločenstiev, ktoré majú za následok klimatickú krízu. Výstava s názvom Personality masks poukazuje aj na potrebu ekologickej aj spoločenskej zodpovednosti dizajnérov a umeleckých tvorcov, ako aj na vznik diel v komplikovaných okolnostiach pandemickej situácie.Tento projekt bol spolufinancovaný z verejných zdrojov formou štipendia Fondom na podporu umenia

Názov prímateľa
Michaela Mazalanova

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
3 360,00 €