Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Metodické školenie pre knihovníkov

Krátky opis
Účastníci si v rámci školenia osvojili základné prvky teórie a praxe tvorby knižničných podujatí (komunikácia, marketing, vytvorenie programového plánu, propagácia, rozpočet). Cieľovou skupinou boli knihovníci z rôznych obcí Slovenska. V rámci programu sa knihovníci oboznámili s užitočnými príkladmi podujatí, tak ich budú vedieť vo svojej obci neskôr uplatniť. V menších obciach zodpovedajú za knižničné služby v značnej miere kultúrni referenti, ktorí budú vedieť zužitkovať získané vedomosti.
Fotogaléria
Názov podujatia
Metodické školenie pre knihovníko

Miesto konania / kraj
Komárno / Komárno

Termín konania
06.08.2021 - 08.08.2021

Popis projektu

Cieľom vzdelávania bolo dosiahnuť, aby boli knihovníci schopní samostatne spĺňať úlohy knihovníka a plánovať podujatia. Knihovníci si osvojili vyhovujúcu metodickú, teoretickú a praktickú znalosť pre aktuálny, efektívny chod knižnice. V súčasnosti nie je na Slovensku krátkodobé vzdelávanie pre knihovníkov a takto títo nekvalifikovaní zamestnanci nemajú možnosť sa dostať na úroveň odborníkov v tejto oblasti. Ďalším prínosom bolo oboznámenie sa s dobrými cvičeniami, konkrétnymi plánmi podujatí, ktoré budú vedieť hneď zužitkovať vo svojej práci. Knihovníci budú schopní uskutočniť také programy, ktoré prispejú k udržaniu a posilneniu komunity v obci. Účastníci dostali plány a praktické inštrukcie pre všetky špecifické vekové skupiny. Programy pre deti v knižnici, pre mládež, pre dospelých a seniorov. Prvý deň školenia bol zameraný na najzákladnejšie metodické kroky pri organizovaní knižničného fondu. Účastníci si osvojili možnosti pri katalogizovaní , integrovaný knižničný systém, iné platformy , inventarizáciu a odpisy. V programe zameranom na praktickú činnosť sa uplatnila základná teoretická príprava , knihovníci riešili úlohy na danú tému. Praktická činnosť sa uskutočnila v knižničných priestoroch, teda bola možnosť hneď teoretickú časť vložiť do praktickej. Druhý deň školenia bol zameraný na základný koncept knižničnej ročnej štatistiky. Účastníci sa dozvedeli, čo sa skrýva za štatistickými ukazovateľmi, ako sa môžu tieto ukazovatele využiť v prospech rozvoja knižnice. V praktickej časti  účastníci pracovali v menších skupinách, kde zhotovili pravú knižničnú štatistiku. Tretí deň vzdelávania sme rozdelili na viac častí, sústredili sme sa na metodiku tvorby knižničných podujatí.
Praktické cvičenia sa realizovali v menších skupinách, ktoré sa pravidelne paralelne vystriedali pod vedením skúseného knihovníka.



Názov prímateľa
Inštitút pre odborné vzdelávanie a vzdelávanie dospelých n.o.

Celkový rozpočet:
9 800,00 €

Výška podpory:
8 000,00 €