Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Výstavná činnosť galérie PHOTOPORT v ROKU 2021

Krátky opis
Výstava Jána Kekeliho
Fotogaléria
Názov podujatia
Ján Kekeli - Plávajúca podlaha

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
19.11.2021 - 16.12.2021

Popis projektu

án Kekeli – Plávajúca podlaha
Photoport, Rovniankova 4, Bratislava
Otvorené: streda – štvrtok 15:00 – 18:00
Sprístupnenie výstavy:
19.11.2021 od 19:00
Výstava potrvá do 16.12.2021


Plávajúca podlaha


Precízne sprostredkovanie reality, materializovanie obsahu v hlboko
autentickej vizualite veľkoformátových farebných fotografií Jána Kekeliho sú sprievodcami a spoločníkmi skúsenosti s onou transhistorickou a transkultúrnou základnou otázkou, ktorá sa dotýka “vedomia nešťastia a hľadania blaženosti”.


Je ustrnutie, uviaznutie v nestálosti a roztrieštenosť pozornosti v rozmanitosti nepodstatného príčinou alebo následkom nemožnosti/neschopnosti rozhodnúť sa pre jeden cieľ, udržať pevnú polohu v tejto, napriek zúrivému plynutiu času, predsa len stagnácii?


Kekeli v prísnej snahe o objektivizovanie reality a vytváranie takpovediac novej reality reality, či skúsenosti, hľadá odpovede a zároveň kreslí koncentrované emocionálno-intímne (autistické) mapy jeho prežívania a vnímania sveta. Vertikálne ladené kompozície a snaha o akotaké (aj za cenu provizórnosti) usporiadanie, výrazne vypovedajú o charaktere tohto na prvý pohľad zúfalého bádania. Metaforický pohyb znakov jednotlivých kompozícii, v princípe jednoduchým jazykom, dokumentuje melancholický charakter jednotlivých pokusov o aspoň akokoľvek progresívne riešenia. Cez rafinovane jednoduché a vecne presné záznamy neskresleného obrazu dokumentovaných objektov, situácii
a človeka, v jedinečnej autorskej tonalite vyrážajú vrstvy emocionálne nabitých bazálnych modelov a príčin, o ktoré opierame svoje rozhodnutia, konania a myslenie. Príčina je totiž to, z čoho niečo vzniká.


Ľahkou parafrázou Piačekovho výroku: “Nie je zaujímavé utrpenie
človeka, ale to, čo z neho človek spraví” by sa dal trochu humorne
ukotviť kurátorský status vystavovanej série.



Eduard Kudláč










Tento projekt bol podporený formou štipendia Fondom na podporu umenia.Výstavný program galérie Photoport v roku 2021 podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu.


Výstava bude sprístupnená v režime OTP. Od 22.11.2021 v režime OP. Žiadame návštevníkov výstavy, aby dodržiavali všeobecne platné  hygienické opatrenia v súvislosti s pandémiou Covid – 19.

Názov prímateľa
PHOTOPORT

Celkový rozpočet:
17 970,00 €

Výška podpory:
17 000,00 €