Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Komorné koncerty v slovenských mestách

Krátky opis
SLOVENSKÝ FESTIVAL UMENIA 2021 - HUDBA TRNAVE Komorný koncert venovaný klasickej hudbe v interpretácii saxofónového kvarteta Pressburg Saxophone Quartet
Fotogaléria
Názov podujatia
Hudba Trnave - Pressburg Saxophone Quartet

Miesto konania / kraj
Trnava / Trnava

Termín konania
20.11.2021

Popis projektu
SLOVENSKÝ FESTIVAL UMENIA 2021 - HUDBA TRNAVE
Synagóga v Trnave, začiatok o 16:00 hod.

Pressburg Saxophone Quartet:
Andrei Simančuk – soprán, altsaxofón
Silvia Macejová – altsaxofón
Ján Gašpárek – tenorsaxofón
Ladislav Fančovič – barytónsaxofón, aranžmány

Program:
W. A. Mozart: Predohra k opere Čarovná flauta
Alexander Glazunov: Saxofónové kvarteto op. 109, 1. časť Allegro
Béla Bartók: Rumunské vianočné piesne
Eugen Suchoň: Piros rózsa
Eugen Suchoň: Balerína
Jevgenij Iršai: Saxburger
Lennie Niehaus: Christmas favorites


Vstupné dobrovoľné, režim OTP

PRESSBURG SAXOPHONE QUARTET založil v roku 2014 klavirista, saxofonista a aranžér L. Fančovič. Venuje sa interpretácii rôznych hudobných žánrov od klasickej hudby, cez ragtime až po hot-jazz 20. rokov minulého storočia. V r. 2020 sa premenovali zo Saxophone Syncopators.
Účinkovali na viac než 20-tich významných festivaloch v strednej Európe a na svojom konte majú aj úspešné turné v Indii (2015) a v Číne (2017).
Používajú zrekonštruované originálne historické nástroje a hubice značky Beuscher z počiatku 30. rokov minulého storočia, ktoré boli skonštruované podľa pôvodného patentu vynálezcu saxofónu, A. Saxa. Tým dosahujú zvuk čo najbližší k pôvodnej koncepcii vynálezcu saxofónu.
V ich repertoári klasickej hudby nájdete predovšetkým skladby, ktoré boli pre toto špecifické nástrojové obsadenie skomponované v origináli (A. Glazunov, J.-B. Singeleé, E. Bozza, J. Françaix, P. M. Dubois, C. Pascal, C. Micháns...), ale aj úpravy skladieb velikánov obdobia baroka či klasicizmu (J. S. Bach, W. A. Mozart) a úpravy skladieb slovenských a českých autorov (I. Zeljenka – Musica Slovaca a E. Suchoň – Serenáda op.5 a klavírne skladby Piros Rózsa, Ballerina, A. Dvořák - Sláčikové kvarteto F-dur, op.96).
V r. 2017 naštudovali pre projekt „Hudba v sade“ dva koncerty napísané
pre tubu a saxofónové kvarteto od skladateľov R. Szentpali a E. Patona
Kvarteto sa tiež špecializuje na autentickú interpretáciu hudobného žánru ragtime. Aranžmány týchto skladieb pochádzajú z r. 1910-1920, kedy saxofón ako hudobný nástroj zažíval svoj najväčší vývoj a stal sa veľkou inšpiráciou rovnako pre interpretov ako aj pre hudobných skladateľov. Najväčšími dobovými vzormi sú pre nich ansámble Six Brown Brothers, Columbia Saxophone Sextette, The Missouri Entertainers, Joe Thomas Saxotette a.i.
V r. 2015 vytvorili unikátny projekt Putovanie za Chaplinom, v ktorom naživo sprevádzajú dve nemé grotesky Ch. Chaplina prostredníctvom ragtimov zaranžovaných tak, aby dokonale ladili s komediálnymi scénkami filmov. S týmto projektom uskutočňuje kvarteto aj veľmi úspešné výchovné koncerty pre základné a stredné školy.

Organizátori: Moyzesovo kvarteto, komorný súbor mesta Skalica a Galéria Jána Koniarka v Trnave

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Mesto Trnava, Trnavský samosprávny kraj, Hudobný fond, SOZA.
Mediálny partner: Hudobný život
class="o9v6fnle cxmmr5t8 oygrvhab hcukyx3x c1et5uql">
Názov prímateľa
Občianske združenie Spoločnosť priateľov dobrej hudby

Celkový rozpočet:
22 610,00 €

Výška podpory:
10 000,00 €