Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Nové plochy

Krátky opis
Výstava prezentuje aktuálnu tvorbu Michaely Šuranskej, ktorá sa tu orientuje na imaginárnu archeologickú lokalitu ako na druh heterotópie definovanej M. Foucaultom. Jej cieľom nie je dokumentácia a prezentácia historických faktov ale voľná inšpirácia a pozorovanie ústiace do zmixovanej zostavy súčasných, archaických, prírodných a urbánnych prvkov, na plátne a v priestore. kurátorka: Lucia Jarotta trvanie: 27.10. - 16.11. 2021 Laboratórium Výrobné Družstvo, B. Bystrica
Fotogaléria
Názov podujatia
Michaela Šuranská: Nové plochy / výstava

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
27.10.2021 - 16.11.2021

Popis projektu

Výber diel prezentuje aktuálnu tvorbu Michaely Šuranskej, ktorá sa tu orientuje na imaginárnu archeologickú lokalitu ako na druh heterotópie definovanej M. Foucaultom. Jej cieľom nie je dokumentácia a prezentácia historických faktov ale voľná inšpirácia a pozorovanie ústiace do zmixovanej zostavy súčasných, archaických, prírodných a urbánnych prvkov, na plátne a v priestore.

Výstava ukazuje dva prelínajúce sa systémy s ,,biologickými“ internými presahmi.: maľbu v zmysle 2D obrazovej plochy a osobnú archeológiu“- procesuálny časopriestorový maping ateliérovej činnosti a pohybu.

,,Plocha je kľúčový pojem v práci M.Š. Vo svojich dielach zobrazuje plochy predelené geometrickými mriežkami, či  vymedzené členiacimi prvkami na jednotlivé ohraničené polia výskumu. Je to jej osobná sonda do vlastnej genealógie tvorby maliarskeho diela a procesu podliehajúceho jeho vzniku. Jedná sa o symbolické mapovanie jednotlivých častí simulovanej archeologickej lokality obsahujúcej stopy po úkonoch prevedených v procese práce v prostredí ateliéru.

Snaha o archeológiu maľby je kritickou sebaanalýzou. M.Š. sa však nevenuje rozboru postupu tvorby vlastného maliarskeho obrazu, ale skôr okolností jeho vzniku. Pamäťou terénu sa zaoberá prostredníctvom rozmeru expandovaného poľa maľby, kde jej ako prostredie skúmania symbolicky slúži koberec z ateliéru.

Súčasťou výstavy sú aj závesné obrazy priamejšie, či naratívnejšie zamerané na zobrazenie krajiny a exteriérového prostredia. Súvisia tiež s témou pamäte a civilizačných elementov vo vzťahu k prírodnému prostrediu. Reprezentujú vnímanie krajiny, ako priestoru podliehajúceho modifikovaniu historickými udalosťami a plynutím času vo vzťahu k ľudskej aktivite.“

Lucia Jarotta

 

 Michaela Šuranská (*1993)

absolvovala Akadémiu umení v Banskej Bystrici, kde v r. 2016 ukončila bakalárske štúdium na Katedre maľby pod vedením Mgr. art. Rastislava Podobu, ArtD. v Otvorenom ateliéri maľby a následne v r. 2018 magisterské štúdium, v ateliéri STARTUP pod vedením doc. Jána Triašku, ArtD. V súčasnosti absolvuje doktorandské štúdium na AU v Banskej Bystrici.

V r. 2020 a 2021 organizovala tvorivý pobyt pre umelcov v priestoroch Kláštora Hieronymitánov v Štiavnických Baniach s názvom Kláštor Opening a je súčasťou ,,realizačného-tímu“ Rozkvet Gallery v Banskej Bystrici.

Michaela sa vo svojej tvorbe posledné roky zameriava na súčasný jav vznikania bizarných kultov, ktoré v sebe miešajú prvky histórie a súčasnosti, idealizmu a nacionalizmu. Zaujíma sa o tvaroslovie krajinného terénu modifikovaného archaickou alebo súčasnou ľudskou činnosťou.


miesto: Laboratórium Výrobné Družstvo, Horná 36, Banská Bystrica 

Návštevu je potrebné dohodnúť si vopred na telefónnom čísle: 0911 643 581

Bližšie informácie sa nachádzajú na FB stránke: Laboratórium Výrobné Družstvo



Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Názov prímateľa
Michaela Šuranská

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €