Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Stratený človek

Krátky opis
Medzinárodná výstava Stratený človek je koncipovaná ako intermediálne prostredie presahujúce steny výstavnej siene. “Základným táborom“ bude Parter_BCS, galerijný priestor rezidenčnej platformy Banská St a nica Contemporary, no výstava bude otvorená aj vstupom v inom priestore, vonku i vnútri.
Fotogaléria
Názov podujatia
Stratený človek

Miesto konania / kraj
Banská Štiavnica / Banská Štiavnica

Termín konania
22.10.2021 - 26.11.2021

Popis projektu
Trvanie výstavy • 22. 10. – 26. 11. 2021
Vernisáž • 22. 10. – 23. 10. 2021 v Banskej Štiavnici a Banskej Belej
Kurátorka • Lucia G. Stach
“Jedného dňa som sa zrazu zbadal Ako sa Pomaly strácam. Nebolo to spočiatku na mne Vidieť ani Počuť a nedalo sa to ani nahmatať Vypadal som celkom Normálne ako hocikto Iný každé ráno Som sa zobudil vstal som Alebo nevstal toTo si presne nePamätám napriektomu som Žil a je to dokázaTeľné a som ochotný za To i bojovAť.”
– Milan Adamčiak: Stratený človek (úryvok)
Medzinárodná výstava Stratený človek je koncipovaná ako intermediálne prostredie presahujúce steny výstavnej siene. “Základným táborom“ bude Parter_BCS, galerijný priestor rezidenčnej platformy Banská St a nica Contemporary, no výstava bude otvorená aj vstupom v inom priestore, vonku i vnútri.
Viacgeneračná medzinárodná výstava pracuje s geniom loci „vnútrozemia“ mesta a okolia Banskej Štiavnice a Banskej Belej, kde žil v posledných rokoch Milan Adamčiak a dnes je preto domovom JAMA. Projekt sleduje tému interakcie umelcov/umelkýň z rôznych oblastí umenia s inými ľuďmi, ako aj s meniacim sa svetom, v ktorom žijú. Vybrané diela a performancie spája skutočnosť, že je možné interpretovať ich ako kryptoautoportréty. Každé z nich inými prostriedkami pracuje s témou izolácie a ohrozenia, ale aj hľadania úniku, cesty von.
Projekt ponúka autentické autorské vyjadrenia k prežívanej realite v rôznych obdobiach od 60. rokov 20. storočia, s odkazom na výzvu a stratégie tvorivého prežitia umelcov a umelkýň po prelomovom roku 1968 až po tie, čo pracujú s aktuálnymi globálnymi aj lokálnymi skúsenosťami na úrovni spoločnosti a kultúry, ktoré aktuálne v post-pandemickej dobe obnažili potláčanú naliehavosť ekologických a socio-politických reforiem.
• Umelci a umelkyne •
Milan Adamčiak (SK), Erik Binder (SK), Gabika Binderová (SK/SLO), Ján Budaj (SK), Martin Burlas (SK), Jozef Cseres (SK/CZ) – Viktor Pantůček (CZ), Pavlína Fichta Čierna (SK), Hugh Davies (US), Jarmila Džuppová (SK), Stano Filko (SK), Tara Fracalossi (USA), Juraj Gábor (SK), Oto Hudec (SK), Matej Gavula (SK), Peter kalmus (SK), Michal Kern (SK), Michal Kindernay (CZ), Fero Király (SK), Marek Kuboš (SK), Katalin Ladik (H), Zorka Lednárová (SK/DE), Thomas Lail (US), Dominika Ličková (SK), Peter Liška (SK), Vlado Martek (HR), Daniel Matej (SK), Juraj Meliš (SK), Svätopluk Mikyta (SK), Michal Murin (SK), Katarína Poliačiková (SK/CZ), Rastislav Sedlačík (SK), Boris Sirka (SK), Martin Špirec (SK), Gréta Mária Srnová (SK), Lucia Tallová (SK), Martin Vongrej (SK), Jana Želibská (SK)

Názov prímateľa
ooo

Celkový rozpočet:
16 680,00 €

Výška podpory:
13 700,00 €