Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

XVI. FESTIVAL ASTORKA 2021

Krátky opis
FESTIVAL ASTORKA už teda takmer 20 rokov každoročne obohacuje kultúrny život bratislavského regiónu a do nedávneho vzniku medzinárodného festivalu v SND sme boli jediné bratislavské pravidelné podujatie so zahraničnými (prevažne) činohernými inscenáciami.
Fotogaléria
Názov podujatia
Festival ASTORKA 2021

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
01.01.2021 - 31.12.2021

Popis projektu

FESTIVAL ASTORKA je ako každý rok naplánovaný na posledný októbrový týždeň (25. – 31. 10. 2021) a ponúka skutočne bohatý program.

 

Andrea Domeová, dramaturgička:

„O hercovi Janovi Werichovi a jeho problematickom nažívaní s básnikom Vladimírom Holanom v slávnej vile na Kampě vznikla divadelná hra HADRY, KOSTI, KŮŽE, ktorú na festivale uvidíme v podaní ŠVANDOVHO DIVADLA NA SMÍCHOVĚ v réžii Martina Františáka. Inscenácia vyhrala Cenu Marka Ravenhilla 2019.

 

Po mimoriadnom úspechu Birinského Chaosu na predchádzajúcom ročníku FESTIVALU ASTORKA znovu privítame ČINOHERNÍ KLUB a jeho slávnu inscenáciu Krležovej hry LÉDA, v réžii Ladislava Smočka, v ktorej účinkujú Petr Nárožný, Ondřej Vetchý, Dana Černá, Otmar Brancuzský/Mojmír Maděrič, Nela Boudová.

 

Jeden z najzaujímavejších súčasných režisérov Jiří Havelka inscenoval v brnianskom DIVADLE HUSA NA PROVÁZKU autorský projekt GADŽOVÉ JDOU DO NEBE, tematicky závažnú, no formou vtipnú alúziu na stand up výstupy komikov, na scéne aj s kapelou a výbornou hudbou, často do

tanca...

 

Hlavnú časť festivalu ukončí herecký duel Jiřiny Bohdalovej a Milana Kňažka v inscenácii GIN GAME v nedeľu 31. 10. 2021.

 

V rámci SCÉNICKÝCH ROZHOVOROV Davida Hrbeka predstavíme hudobnú skladateľku Ľubicu Čekovskú, ktorá vystúpi so Slovenským kvartetom. Scénické rozhovory bude tak tvoriť hovorené slovo, kde sa dozvieme veľa o pozadí umeleckej tvorby Ľubice Čekovskej a v hudobných častiach si  vypočujeme jej skladby z divadla, filmu a aj voľnú tvorbu.

 

Ako vždy pôsobí na festivale fotografická dielňa pod vedením Pavla Breiera. Vďaka záberom budúcich umeleckých fotografov zostanú navždy zachytené často nezabudnuteľné chvíľky festivalu.

 

FESTIVAL ASTORKA sa dožíva už svojho 16. ročníka. Mal by to byť 17. ročník, ale minulý rok sme pre pandémiu napokon od festivalu, hoci pripraveného, ustúpili. Aj tento rok sme v úspornejšom režime, ale veríme, že už budúci znovu budeme môcť privítať aj ďalšie zahraničné divadlá.

FESTIVAL ASTORKA už teda takmer 20 rokov každoročne obohacuje kultúrny život bratislavského regiónu a do nedávneho vzniku medzinárodného festivalu v SND sme boli jediné bratislavské pravidelné podujatie so zahraničnými (prevažne) činohernými inscenáciami. Vďaka FESTIVALU ASTORKA pred mnohými rokmi spoznali slovenskí diváci Dejvické divadlo prostredníctvom Oblomova a neskôr cez ďalšie, mimoriadne úspešné inscenácie; budapeštianske Bárku a Vígszínház; spoločensko-politicky ladené produkcie Švandovho divadla na Smíchově; poľský Lubuski teatr či liberecké Naivní divadlo, ktoré je slávne takmer každou novou produkciou; Divadlo na zábradlí a mnohé ďalšie. Niekoľko ročníkov bolo ladených tematicky, no vždy je pri výbere dôležité, aby na FESTIVAL ASTORKA prišli divadlá, ktoré môžeme považovať za umelecky alebo duchovne spriaznené, a aby bol festival obohatením pre divákov, pre hosťujúce súbory a aj pre nás, pozývajúce divadlo.“

Už niekoľko rokov sa snažíme uviesť FESTIVAL ASTORKA novou divadelnou inscenáciou Divadla ASTORKA Korzo ´90. Tento rok to bude obnovená premiéra divadelnej inscenácie Thomasa Vinterberga a Mogensa Rukova, KOLLEKTIVET, ktorej jeden z autorov, Thomas Vinterberg, získal Oscara 2021.

Názov prímateľa
Divadlo ASTORKA Korzo ´90

Celkový rozpočet:
29 750,00 €

Výška podpory:
5 000,00 €