Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

CLASS!CAL koncerty

Krátky opis
CLASS!CAL koncerty sú ideovým nasledovníkom projektu Komorné koncerty v slovenských mestách, ktorý bol mnoho rokov ťažiskovým projektom Spolku koncertných umelcov a plne sa hlási k jeho umeleckému dedičstvu. Prostredníctvom neho SKU každoročne importuje vrcholné slovenské interpretačné umenie do regiónov.
Fotogaléria
Názov podujatia
CLASS!CAL koncerty: Zuzana Patkoló a Peter Nágel

Miesto konania / kraj
Púchov / Púchov

Termín konania
13.10.2021

Popis projektu

ZUZANA PATKOLÓ

PETER NÁGEL


Klavír 4-ručne

 

PROGRAM

 

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Sonáta D dur KV 381 pre klavír štvorručne

1. Allegro

2. Andante

3. Allegro molto

 

 

Franz Schubert (1797-1828) – Rondo A dur D. 951 pre klavír štvorručne

 

 

Carl Czerny (1791-1857) – Ouverture caracteristique et brillante op. 54

 

 

Edward MacDowell (1860-1908) – Moon pictures (Mesačné obrazy) op. 21

The Hindoo Maiden (Hinduistická dievčina)

Story of the Stork (Príbeh o bocianovi)

In the Tyrol (V Tirolsku)

The Swan (Labuť)

Visit of the Bears (Medvedia návšteva)

 

 

Samuel Barber (1910-1981) – Souvenirs op. 28

Waltz

Schottische

Pas de deux

Two-Step

Hesitation Tango

Galop

 

 

 

 

Zuzana Patkoló (Vontorčíková) sa venuje hre na klavíri od štyroch rokov. Je absolventkou Vysokej školy múzických umení v Bratislave, kde ukončila všetky tri stupne vysokoškolského vzdelania v triede prof. Idy Černeckej. Počas štúdia absolvovala majstrovské kurzy u viacerých popredných klaviristov a pedagógov, ako Lehel Both, Markus Praus, Viviana Sofronitzki, Waldemar Wojtal, Eugen Indjić, Robert Degaetano, Aleksandar Serdar, Maria Prinz a i. Je nositeľkou viacerých ocenení z národných i medzinárodných súťaží (Medzinárodná klavírna súťaž Camilla Togniho v Gussagu, Millenium Piano v Bukurešti, "21st Century Art" Competition vo Viedni). Je víťazkou štipendia Yamaha Music Foundation of Europe a získala tiež Cenu rektora VŠMU za vynikajúce študijné výsledky a úspešnú reprezentáciu VŠMU v oblasti umenia. Jej mimoriadne bohatá koncertná činnosť zahŕňa množstvo sólistických i komorných vystúpení na renomovaných podujatiach a festivaloch v rámci Slovenskej republiky (Komorné koncerty v slovenských mestách, Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci, Nitrianska hudobná jar, Trenčianska hudobná jar, Hudobné leto v Trenčianskych Tepliciach, Festival Bachovej hudby v Banskej Štiavnici) i v zahraničí (Česká republika, Maďarsko, Rakúsko, Srbsko). Predstavila sa ako sólistka Slovenskej filharmónie, Štátnej filharmónie Košice, Štátneho komorného orchestra Žilina a Akademického orchestra VŠMU.

 

Mladá klaviristka sa venuje tiež interpretácii na dvoch klavíroch a štvorručnej hre. Spolu s Petrom Nágelom tvoria klavírne duo, ktoré sa sformovalo pod pedagogickým vedením doc. Františka Perglera. Pravidelne účinkujú na reprezentatívnych projektoch Katedry klávesových nástrojov a cirkevnej hudby HTF VŠMU, ako napr. Four hands for Rachmaninov, Pour les pianos, Bratislavský klavírny karneval či KLAVIA2RA. Sú držiteľmi prvej ceny z medzinárodnej súťaže "21st Century Art" Competition vo Viedni.

Zuzana Patkoló v súčasnosti pôsobí na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a Základnej umeleckej škole Jozefa Kresánka v Bratislave.

 

 

Peter Nágel je absolventom ZUŠ v Nových Zámkoch (Matilda Adamovičová) a VŠMU v Bratislave (prof. Ida Černecká – magisterské aj doktorandské štúdium). Pravidelne sa objavuje na koncertných pódiách doma (Bratislavské hudobné slávnosti, Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci, Festival Bachovej hudby v Banskej Štiavnici, Trenčianska hudobná jar, Hudobné leto v Trenčianskych Tepliciach) i v zahraničí (Česká republika, Rakúsko, Maďarsko). Sólisticky účinkoval so Slovenskou Filharmóniou, ŠKO Žilina a Banskobystrickým komorným orchestrom. Spolupracoval s dirigentmi ako Rastislav Štúr, Martin Leginus či Petr Chromčák. Okrem štúdia na VŠMU absolvoval v akademickom roku 2015 - 2016 aj stážový pobyt na JAMU v Brne pod vedením prof. Jana Jiraského a svoj obzor si rozširoval tiež na majstrovských interpretačných kurzoch (Elena Richter, Ivan Klánský, Viviana Sofronitzki, Karl-Andreas Kolly, Robert DeGaetano, Alexandar Serdar a i.). V roku 2016 reprezentoval Slovensko na prestížnej medzinárodnej prehliadke mladých klaviristov  „Piano forte – the next generation“ vo Viedni. Výber z týchto koncertov vyšiel následne na CD nosiči vo viedenskom vydavateľstve Gramola. V roku 2017 sa s dielami Juraja Hatríka predstavil publiku BHS na Koncerte slovenskej klavírnej tvorby. V tom istom roku taktiež recitálovo otvoril sériu koncertov v priestore Novej synagógy v Žiline.

Popri sólovej hre pravidelne účinkuje aj v klavírnom duu s klaviristkou Zuzanou Patkoló. Dvojica sa sformovala počas štúdia na VŠMU pod vedením doc. Františka Perglera a okrem interpretácie diel pre dva klavíry sa venuje aj štvorručnej hre.

V súčasnosti pedagogicky pôsobí na VŠMU v Bratislave, ZUŠ J. Kowalského v Bratislave a je predsedom Spolku koncertných umelcov a členom Rady Hudobného fondu.    

Názov prímateľa
Spolok koncertných umelcov

Celkový rozpočet:
9 800,00 €

Výška podpory:
8 000,00 €