Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Festival svetla a tieňa 2017

Krátky opis
Zámerom Festivalu svetla a tieňa je vzájomná konfrontácia mladého súčasného svetelného umenia domácich a zahraničných autorov a ich prezentácia širokej verejnosti priamo vo verejnom priestore B.Bystrice. Program festivalu je určený tak deťom ako aj dospelým. Okrem tradície nového multižánrového festivalu, vytvárame postupne vzťah divákov k novým formám vizuálneho umenia, kultúrneho života ako takého. Vizuálne diela sú previazané s umením nových médií, interaktivitou, súčasným tancom a hudbou.
Fotogaléria
Názov podujatia
Festival svetla a tieňa 2021

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
22.09.2017 - 23.09.2017

Popis projektu

Multižánrový Festival svetla a tieňa v Banskej Bystrici zaznamenáva výrazný a zároveň rastúci záujem širokej a odbornej verejnosti o súčasné multižánrové umenie. Masová divácka kulisa niekoľkonásobne prekonáva očakávania organizátorov. Na festivale sa predstavujú mladí ešte neetablovaní umelci a študenti stredných (Stredná škola S.Mikovínyho B.Štiavnica) a vysokých umeleckých škôl (Akadémia umení BB, VŠMU Bratislava) z oblastí digitálneho umenia, umenia nových médií, umenia performancie, videoartu a fotografie. Priestor dostáva súčasný tanec, hudobní skladatelia a producenti, scénografi, choreografi a svetelní dizajnéri. V programe festivalu sa objavujú témy odrzkadľujúce globálne spoločenské fenomény ako je ekologické správanie, šport a životný štýl, vesmír a človek. Festival svetla 2017 pripravuje verejnú prezentáciu svetelných umeleckých diel statických ako aj dynamických, dáva nový rozmer mestskej architektúre historických i moderných budov, ako jediný svetelný festival v SR predstavuje mladých vizuálnych umelcov zo Slovenska, Českej republiky a Ukrajiny.

Festival v Banskej Bystrici je umeleckým projektom, ktorý približuje širokej verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné lokality v meste.

Hlavný program festivalu predstavuje

5 videomappingov ako výstupov zo site-specific projektov domácich a zahraničných umelcov vyjadrujúcich aktuálne témy ako je Banská Bystrica Európske mesto športu 2017, Ekologické správanie, Vesmír a človek

7 statických svetelných objektov,

3 pohyblivé vizualizácie použité pred a počas festivalu ako pozvánka,

3 interaktívne svetelné inštalácie v interiéroch a na fasádach budov,

5 predstavení súčasného tanca prepojených s novými médiami na rôznych lokalitách mesta.

Do sprievodných podujatí festivalu organizátori tohto roku zaraďujú

výstavu fotografií členov Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska pod názvom Cesta svetla,

workshop luminografie,

workshop led technológií a optických vlákien, zorganizovaný spoločnosťou LEDeco solution,

pozorovanie nočnej oblohy s hvezdármi Krajskej hvezdárne a planetária J. M. Hella,

svetelný drink vo vybraných reštauráciách,

automobily s logom Európske mesto športu v žiare meniaceho sa svetla,

hľadanie svetlonoša, maskota festivalu,

spoločné otvorenie Festivalu svetla a Európskeho týždňa športu primátorom mesta, ambasádormi a maskotom festivalu.

Názov prímateľa
Občianske združenie "Kultúrne Slovensko"

Celkový rozpočet:
55 500,00 €

Výška podpory:
13 000,00 €