Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Crown shyness

Krátky opis
Otvorenie série výstavných intervencií projektu Crown shyness. 
V projekte sa postupne predstavia tri dizajnérky - Andrea Ďurianová, Slavomíra Ondrušová a Ľubica Segečová, pre ktoré je príznačné, že ich tvorba, ich uvažovanie presahuje zaužívané predstavy o tom, ako vyzerá dizajn. Prvú výstavnú intervenciu v priestore spot v rámci projektu Crown shynes realizuje Andrea Ďurianová.
Fotogaléria
Názov podujatia
Crown shynes I.

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
29.09.2021 - 31.10.2021

Popis projektu

Prvú výstavnú intervenciu v priestore spot v rámci projektu Crown shynes realizuje Andrea Ďurianová. Jej práce obsahujú okrem matematickej presnosti a racionality aj vysokú haptickú a emočnú citlivosť s dôrazom na funkčnosť a emocionálne pôsobenie materiálov na užívateľov. Vždy ju fascinovalo ako remeselne (ne)školený človek dokáže vynaliezavo spracovávať materiálový svet okolo seba. Andreu inšpirovali od ľudových remeselníkov, cez aranžérov výkladov, samoukov dizajnu, domácich kutilov, až po samo-vyučených stavebných majstrov. Andrea cez seba pretavuje nazbierané postupy do šperkov, objektov, dizajnu ako aj funkčných riešení interiérov a architektúr výstav. Jej reakcie v tvorbe, ale aj v bežných rozhovoroch, sú presné oprostené od toho, čo chcete počuť a vidieť. Dokážu nemilosrdne zasiahnuť pointu, sú tým čo si naozaj myslí, ako uvažuje, sú pravdivé a vždy zároveň citlivé.

Crown shyness je termín, ktorý pomenúva jav pozorovaný u niektorých druhov stromov, pri ktorom sa koruny stromov navzájom nedotýkajú. Tento jav je najrozšírenejší medzi stromami rovnakého druhu. Existuje mnoho hypotéz o tom, prečo sa tento jav objavuje, a výskum naznačuje, že by mohol brániť šíreniu škodcov medzi stromami. Tento jav, ale zároveň vytvára vizuálnu stopu opticky dokonalých medzier medzi korunami pozorovateľnú zo zeme aj zo vzduchu.
V projekte sa postupne spoja tri dizajnérky - Andrea Ďurianová, Slavomíra Ondrušová a Ľubica Segečová, pre ktoré je príznačné, že ich tvorba, ich uvažovanie presahuje zaužívané predstavy o tom, ako vyzerá dizajn. Každá svojím osobitým prístupom experimentuje na poli dizajnu s mierkou svojich diel, ich percepčnými vlastnosťami, a formu akou dokážu komunikovať s divákom. Neboja sa pre dosiahnutie svojho vyjadrenia presiahnuť komfortnú zónu svojich odborov, ktoré vyštudovali na VŠVU (šperk, grafický dizajn, art dizajn) a prestupujú do premyslených formálnych a koncepčných interakcií s divákom. Napriek blízkosti ich prístupov naďalej ostávajú individualitami s osobitým prístupom, ktorý bude vytvárať jasnú hranicu medzi ich výstavnými vstupmi a nenechá ich splynúť do jedného homogénneho celku. Témou pre ich vstupy je samotný výstavný priestor, ktorý je rozmernou výkladnou skriňou na Grosslingovej ulici v centre Bratislavy.

Názov prímateľa
Lucia Gašparovičová

Celkový rozpočet:
4 400,00 €

Výška podpory:
4 100,00 €