Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Wave 2021

Krátky opis
Stávame sa dospelými získaním občianskeho preukazu, dosiahnutím osemnástky, ukončením štúdia, či založením rodiny? Kedy sa končí bezstarostné detstvo a mladosť a začína dospelosť, za ktorú musíme prevziať zodpovednosť?
Fotogaléria
Názov podujatia
Prešovské národné divadlo: Dospelosť

Miesto konania / kraj
Prešov / Prešov

Termín konania
20.09.2021

Popis projektu


Stávame sa dospelými získaním občianskeho preukazu, dosiahnutím osemnástky, ukončením štúdia, či založením rodiny? Kedy sa končí bezstarostné detstvo a mladosť a začína dospelosť, za ktorú musíme prevziať zodpovednosť?
V nenápadnom sídliskovom byte, žije nenápadný život päťdesiatnička Marta, so svojimi dvoma dcérami, pätnásťročnou Teou a tridsaťročnou Irenou, až do chvíle, kým ich bytie nezmení správa o matkinej rakovine. Irena sa rozhodne vycestovať do Španielska, preto sa o chorú matku musí postarať deviatačka Tea. Tea nútená predčasne dozrieť, túži od matky počuť, že rodičia majú radi svoje deti a že život má zmysel. Miesto toho sa prizerá defilujúcim mužom vstupujúcim do Martinej čakárne na smrť. Dedičstva chtivý ujo Emil, mestom pridelený opatrovateľ Patrik Smrť a mladučký kuriér Martin tvoria kontrast ku chorobe. Za mrežami bytu vzniká krehká láska a násobí sa túžba žiť. Marta hľadá vinníkov životného neúspechu, príčinu choroby a nerozumie, prečo musia večne mladé päťdesiatničky starnúť. Až do chvíle, kým sa pri matkinej smrteľnej posteli povie aj to, čo nemalo byť povedané a prichádza ozajstná dospelosť, v ktorej každý môže žiť už len sám za seba a žať, čo doteraz zasial.


Text: Michaela Zakuťanská
Réžia: Jiří Pokorný
Scéna a kostýmy: Zoja Zupková
Hudobný výber: Jiří Pokorný
Špeciálne poďakovanie patrí Michalovi Novinskemu za úpravu skladby B.Bartoka


Svetelný dizajn: Lukáš Katuščák
Asistencia réžie a zvuk: Kamila Csatáryová




OSOBY A OBSADENIE:


MARTA Lenka Barilíková
TEA Jana Labajová
IRENA Zuzana Gibarti – Dancáková
KURIÉR Dominik Dupľák
UJO EMIL Miroslav Kolbašský
PATRIK SMRŤ Ľubo Bukový


Dĺžka predstavenia: 100 minút bez prestávky
Upozorňujeme divákov, že počas predstavenia zaznie streľba.


Vstupné 8/5 eur




Reprízy inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Názov prímateľa
Združenie WAVE

Celkový rozpočet:
57 500,00 €

Výška podpory:
50 000,00 €