Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

X. sezóna Multimediálneho priestoru pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12

Krátky opis
Nástupište 1-12 poslavuje 10 rokov a pozýva 24.9. 2021 o 18:00 Uvedenie kultúrnej mapy Sprievodca po meste (krajine), ktoré už neexistuje Koncert Black Angels Songs 24.9.2021 o 20:30 Pavilón N1-12 Otvorenie výstavy site specific inštalácie od autorky Kristíny Kandríkovej 25.9.2021 o 14:00 Komentovaná prehliadka 25.9.2021 o 18:00 Pavilón N-12 Koncert Protiklad/SK
Fotogaléria
Názov podujatia
Koncert / Uvedenie Sprievodcu po krajine, ktrá neexistuje / Otvorenie výstavy/ sprievodné podujatia

Miesto konania / kraj
Topoľčany / Topoľčany

Termín konania
24.09.2021 - 25.09.2021

Popis projektu

24.9.2021

18:00

Uvedenie kultúrnej mapy Sprievodca po meste (krajine), ktoré už neexistuje.

V spolupráci s rodákom z Topoľčian, historikom Petrom Kršákom, sme vytvorili kultúrnu mapu -Sprievodcu stratenou vrstvou histórie mesta Topoľčany, ktorá jedinečným spôsobom poukazuje na zaujímavé historické pamiatky s dôrazom na ich umelecko-architektonickú hodnotu s ich zaradením do konkrétneho historického vývinu v regióne. Súčasťou mapy sú aj zaniknuté miesta, konkrétne najmä tie, ktoré sa viažu na zaniknutú židovskú komunitu. Hlavným cieľom je oživiť, pripomenúť a evokovať spomienky na zaniknutú a dá sa povedať, že určitým až zámerným spôsobom vymazanú komunitu a jej dejiny. 

Na túto historickú mapu reaguje aj slovenská výtvarníčka Kristína Kandríková, ktorá vytvorila site specific dielo pre Topoľčany, reflektujúce historické parky. Kristína Kandriková /Site Specific inštalácia v Pavilóne N1-12 názov: Zdanlivá jasnosť

dielo pozostáva z maliarskej inštalácie a svetelného dizajnu, kde hlavnú úlohu v umeleckom procese zohráva princíp vrstvenia maľby  a hra so svetlom a s novými materiálmi. Kandriková má svojský prístup v oblasti experimentálnej maľby a akčnej maľby, ktorá svojou fyzickosťou vystupuje z plátna do priestoru. Inšpiráciou jej je krajina, ale nie len ako vonkajší podnet, ale sleduje a spracúva vplyv krajiny na jej vnútorné-bytostné "ja".


Kysucko-bratislavská maliarka  pri svojich experimentoch spracovávala hranice obrazu tak dlho, až ich prekročila a expandovala do inštalácie. Tam svoju prácu konfrontuje s fyzikálnymi zákonmi, pohybom diváka, alebo zvukom. Dlhšie pracuje s maliarskou vrstvou v priestore, ale posledné roky sa do jej inštalácii dostali aj prírodné fragmenty, ktoré premieňa maliarskymi zásahmi. V Kandrikovej inštaláciach ale aj obrazoch je dôležitým prvkom svetlo, odraz, žiarenie, ale naopak aj tajomnosť noci a tmy. 



Black Angels Songs je hudobné dielo so silným príbehom od slovenského skladateľa Miroslava Tótha.

Inšpiráciou k tomuto projektu bola jedna z najikonickejších kvartetových skladieb 20. storočia, skladba Black Angels od Georga Crumba. Kým George Crumb sa koncom šesťdesiatych rokov pokúšal prostredníctvom diela vysporiadať s frustráciou z vojny vo Vietname, Miroslav Tóth si doň premietol tému nevysporiadanej povojnovej minulosti u nás. Tá sa, žiaľ, nad nami temne vznáša do dnešných dní.

 

 

 

 

 

Sprievodný program k podujatiu v sobotu 25.9.2021

14:00

Stretnutie pred Galériou mesta Topoľčany -Komentovaná prehliadka mestom Topoľčany a jeho stratenou vrstvou histórie s historikom Petrom Kršákom. Komentovaná prehliadka je v  nadväznosti na vydanie mapy Sprievodca po meste (krajine), ktoré už neexistuje!

 

18:00

Koncert Protiklad je alternatívna kapela z Nitry, ktorá predstaví svoj debutový album "Pandemický mix". Ten je vyskladaný z autorských skladieb Lukáša Kniebügla a vznikol počas druhej vlny pandémie v minulom roku. Nahrávanie prebehlo v „karanténnych podmienkach“, na diaľku v Nitre, Bratislave a v Prahe. Žánrovo ide o sociologický indie rock, inšpirovaný klasickým slovenským bigbítom a jeho zvukomalebnosťou (Ursiny, Filip, Šeban). Textovo reflektuje súčasné spoločenské výzvy, s dôrazom na komplikovanosť medziľudských vzťahov a apatiu k celospoločenským otázkam značnej časti obyvateľstva.

 

 


Názov prímateľa
Nástupište 1-12

Celkový rozpočet:
40 810,00 €

Výška podpory:
37 000,00 €