Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Neviditeľné v procese

Krátky opis
Zámerom verejnej prezentácie je predstaviť obrazy, ktoré vznikli pomocou digitálnych technológii a tieto technológie aj obrazy reflektujú. Hlinka vo vnímaní našej reality cielene prekračuje svoje zmysli, a spolu s algoritmami vytvára nové maľované obrazy. Autor poukazuje na paralelné svety, ktoré tu pri nás existujú, tvoria ich ale rôzne výpočtové a operačné procesy a dáta, čo prináša nový pohľad na svet, ktorý sa vytvára a deje okolo nás.
Fotogaléria
Názov podujatia
REFLECTION - REFRACTION - DIFFRACTION

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
21.09.2021 - 24.10.2021

Popis projektu

Dominik Hlinka:

REFLECTION – REFRACTION – DIFFRACTION

 

 

Vernisáž: 21.9. o 18:00

Miesto: Priestory Divadla K, Palackého 5, Bratislava

Hosť: Rona Jankovičová

 

Ak chceme rozumieť tomuto svetu, nemôžeme zostať odkázaní iba na naše subjektívne zmysli a skúsenosti. Nosnou myšlienkou projektu REFLECTION - REFRACTION - DIFFRACTION je práca s technologickými prostriedkami pre dosiahnutie alternatívneho videnia sveta, rozdelená do troch rôznych stupňov : Vidieť na wifi sieti to, ako sa tento signál správa, ako nás obteká, alebo prechádza cez nás. Použitím periférneho zariadenia kinect (má dve kamery a jeden projektor infračerveného svetla) analyzovať rôzne prostredia v ktorých sa bežne nachádzame.

A nakoniec postprodukcia už skoršieho maľovaného materiálu, pre vytvorenie obrazov nových. Toto všetko predstavuje symbolické myslenie a narábanie s technikou, čo môže poukazovať na závažné a zároveň neviditeľné javy. 

 

Zámerom výstavy / verejnej prezentácie je predstaviť obrazy, ktoré vznikli pomocou digitálnych technológii a tieto technológie aj obrazy reflektujú. Kreatívne procesy vytvárané s nástrojmi nových technológii, pre ktoré pôvodne neboli určené, a získavanie obrazov našej reality, ktoré sme dosiaľ nemali možnosť vidieť vo forme maľovaného obrazu. Hlinka vo vnímaní našej reality cielene prekračuje svoje zmysli, a spolu s algoritmami vytvára nové maľované obrazy nášho prostredia, ale aj nás, ľudí. Autor poukazuje na paralelné svety, ktoré tu pri nás existujú, tvoria ich ale rôzne výpočtové a operačné procesy a dáta, čo prináša nový pohľad na svet, ktorý sa vytvára a deje okolo nás.

 

Dominik Hlinka je maliar, ktorý do svojej praxe aktívne zapája súčasné technológie a operuje v dialógu s mysľou softvéru. Motívy jeho plátien sú posledné roky prevažne digitálne – objekty, ktoré tvoria predlohy pre jeho maľby sú zhmotnené vo forme 3D skenov reálnych objektov, resp. prostredí. Hlinka postup svojej práce čoraz viac urýchľuje (prepočítava) a generuje nové maľby zo svojich starších prác / motívov. V dôsledku racionalizácie procesu tvorby a snahy o dosiahnutie objektívneho výsledku bez zbytočnej expresie si autor nechal zostrojiť počítačom ovládaný stroj na maľovanie.

 

​Realizáciu tohto projektu podporil z verejných zdrojov formou štipendia Fond na podporu umenia.

Názov prímateľa
Dominik Hlinka

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
3 039,00 €