Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Akvizícia kolekcie porcelánu

Krátky opis
Kysucké múzeum predstavuje minuloročnú akvizíciu kolekcie nádherného dobového porcelánu. Vďaka podpore z verejných zdrojov sa podarilo obohatiť zbierku porcelánu o 143 kusov zbierkových predmetov, podchádzajúcich z časového obdobia od začiatku 19. až do začiatku 20. storočia. Akvizíciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Fotogaléria
Názov podujatia
Akvizícia kolekcie porcelánu

Miesto konania / kraj
Čadca / Čadca

Termín konania
01.07.2020 - 30.06.2021

Popis projektu

Krehká krása v múzeu vďaka podpore Fondu na podporu umenia

Kysucké múzeum má vo svojom fonde zbierku porcelánu, ktorej väčšia časť je vyinštalovaná v Expozícii meštianskeho bývania. V zbierkach sa nachádzajúci porcelán (jedálenské súpravy,  kávové a čajové servisy, solitérne kusy rôznych, najmä českých porcelánok, ale aj nemecký Rosenthal a iné) pochádzal prevažne z prvej polovice 20. storočia, časť bola mladšia.

Vďaka Fondu na podporu umenia sa v roku 2020 do zbierok Kysuckého múzea dostala  nádherná kolekcia porcelánu od súkromných zberateľov a nadšených geológov z Čadce  - z mineralogického hľadiska je porcelán zmes kaolinitu, živca a kremeňa – a táto ich vášeň je prepojená so záujmom o umenie. Zberateľstvu nielen porcelánu sa venujú už vyše štyridsať rokov, pričom nadviazali na rodinnú tradíciu – už starý otec, ktorý pracoval pred druhou svetovou vojnou ako faktor u firmy Steiner v Čadci, mal doma malú zbierku. Veľká časť porcelánu bola získaná od rodiny a prostredníctvom známych z blízkeho okolia, doplnená bola kúpou na aukciách a v starožitníctve.

Kolekcia získaného porcelánu je datovaná od začiatku 19. až do začiatku 20. storočia. Je pestrá, čo sa týka umeleckej hodnoty predmetov, tvarov, zdobenia a pod. Je to vlastne prierez umeleckým spracovaním úžitkového porcelánu. Nachádza sa tu niekoľko samostatných šálok, maľované taniere, cukorničky, nádoby na mlieko, podnosy, niekoľko čajových a kávových servisov, raritami sú napr. nádoba na maslo, svätenička, malý kalamár. Z väčších súborov ide o 2 secesné jedálenské súbory (jeden 23 dielny - Slavkov, ktorý je červeno v porcelánke značený aj pre predajňu v Budapešti a druhý neúplný taktiež 24 dielny súbor – Ostrov pri Karlových Varoch s výrobným názvom Versailles). Čo sa týka porcelánok, zastúpené sú napr. stará Viedeň, Loket, Slavkov, Březová, Klášterec nad Ohří, Volkstedt, Meissen a iné. Veríme, že na budúci rok túto krehkú krásu sprístupníme verejnosti prostredníctvom výstavy.

Akvizíciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Názov prímateľa
Kysucké múzeum

Celkový rozpočet:
4 475,00 €

Výška podpory:
4 000,00 €