Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Od konštrukcie k hyperrealizmu (v slovenskej ilustrácii 70. rokov)

Krátky opis
Dubay sa stal fenoménom... je spätý s grafikami k trilógii Generácia V. Mináča ako aj s temne snivými mässerovými doskami k baladám Stojí stojí mohyla či Išlo dievča po vodu, či hrou farieb v zbierke L. Novomeského Do mesta 30 minút. Bol autorom, ktorý sa viac než v čase premieňal. Kontrast medzi realistickými a imaginatívnymi dielami je dialógom odhaľujúcim svet umelca, ktorý si s ilustráciami robil, čo chcel... Čiarou, jej tvarom či silou pridával k príbehu ďalšie línie bez toho, aby ho ničil.
Fotogaléria
Názov podujatia
Orest Dubay — Kód Dubay

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
16.09.2021 - 11.11.2021

Popis projektu

Keď si rozložíme ilustrátorské dielo Oresta Dubaya – knihu za knihou – na pomyselnú časovú os a skúsime ho hodnotiť, začne sa nám takmer polstoročie vlniť pred očami. Silné, predátorské diela striedajú utlmené, opakujúce sa motívy a tie zasa (v inom čase a inej knihe) dostávajú nečakanú dynamiku strihom (naozaj), keď sa z nich použije len výrez, či posunutím detailov. Tú energiu, ten mnohotvárny pohyb vidíme tým jasnejšie, čím väčšiu máme odvahu odstúpiť od premýšľania o diele čisto cez uhol výtvarných konceptov, pomedzi všetky tie hľadania tvarov, formátov a štylizácií. Keď ich odtlačíme a pozrieme sa (aj) na to, v akých „malých“ aj „veľkých“ dejinách vznikali, začína to byť… jednoducho vzrušujúce. 

Orest Dubay sa stal fenoménom – kontrastný umelec, rovnako spätý s realistickými grafikami k trilógii Generácia Vladimíra Mináča alebo k románu Mŕtvi nespievajú Rudolfa  Jašíka, ako aj s temne snivými Mässerovými doskami k baladám v knihách Stojí stojí mohyla či Išlo dievča po vodu, či s minimalistickou hrou troch farieb v útlej zbierke Laca Novomeského Do mesta tridsať minút. Autor, ktorý sa viac než v čase premieňal, striedal spôsob aj techniku dialógu s textom doslova až do nespoznania.

Kontrast medzi realistickými (či skôr tradicionalistickými) a imaginatívnymi (či skôr novátorskými) dielami Oresta Dubaya na stenách TOTO! je galérie je dialógom odhaľujúcim svet umelca, ktorý si s ilustráciami robil, čo chcel. Sleduje, ako unikal pred predlohou, ako ju (vlastne veľmi často) pretláčal vlastným snívaním, ako čiarou, jej tvarom, sklonením či silou pridával k príbehu ďalšie línie bez toho, aby ho ničil. Dekóduje, hľadá v dielach vzory a šablóny, ukazuje, ako sa k nim autor cez desaťročia vracia, ako z jedného motívu dokáže urobiť množstvo variácií.

Ten príbeh tvorby stojí za to vidieť.
Tak príďte.  

Od 16. 9. do 11. 11. 2021 v TOTO! je galéria na Moskovskej 29 v Bratislave.


Názov prímateľa
TOTO! – kultúrne ihrisko

Celkový rozpočet:
17 647,00 €

Výška podpory:
16 720,00 €