Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Vzdelávacie aktivity 2021

Krátky opis
Prednáška o slovenských ľudových hudobných nástrojoch
Fotogaléria
Názov podujatia
Desať právd o fujare

Miesto konania / kraj
Čičmany / Žilina

Termín konania
03.09.2021 - 04.09.2021

Popis projektu

Krajské kultúrne stredisko v Žiline pozýva na druhý ročník výstavy s názvom Desať právd o fujare. Vernisáž výstavy sa uskutoční 3. septembra 2021 o 17. hodine v priestoroch Makovického domu v Žiline. Fujary a ďalšie pastierske hudobné nástroje na výstave predstaví 10 vynikajúcich slovenských výrobcov: Dušan Ceber, Dominik Chrušč, Miroslav Libica, Juraj Majerský, Milan Mičkalík, Jozef Pobočík st. a jeho syn Jozef Pobočík ml., Dominik Spišiak, Jaroslav Škoda a Miroslav Štefánik. Súčasťou výstavy bude aj ukážka autorskej tvorby rodáka z Čičmian Víta Pieša, majstra ľudovej umeleckej výroby, ktorý sa v tomto roku dožíva životného jubilea 90 rokov.

V rámci výstavy Desať právd o fujare sa v Kaštieli Čičmany 4. septembra od 10. hodiny uskutoční aj prednáška a beseda Rozhľady – rôzne pohľady na tradičné slovenské ľudové hudobné nástroje. Prednášku povedie Mgr. Art. Peter Jantoščiak zo Slovenského národného múzea – Hudobné múzeum, ktorý je zároveň garantom výstavy Desať právd o fujare. Úlohu kurátora opäť prevzal Michal Fiľo, majster ľudovoumeleckej výroby v odvetví výroby hudobných nástrojov.

Výstava bude v Makovického dome v Žiline sprístupnená od 6. do 30. septembra 2021 v pracovných dňoch od 8. do 16. hodiny (po dohode so zamestnancami aj v inom čase). Vzdelávaciu časť podujatia z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj. 

Názov prímateľa
Krajské kultúrne stredisko v Žiline

Celkový rozpočet:
5 080,00 €

Výška podpory:
4 500,00 €