Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Slovenský ready-made XX. a XXI. storočia

Krátky opis
Hotový výrobok v zmysle antiumenia vystavil prvýkrát Marcel Duchamp kedysi v prvopočiatkoch dadaizmu. Na Slovensku sa ready-made začína postupne uplatňovať hlavne pod vplyvom profesora Theodora Lugsa na bratislavskej Škole umeleckého priemyslu v diele jednotlivých generácií tamojších absolventov Jozefa Jankoviča, Júliusa Kollera či Stana Filka, cez Svetozára Mydla, Otisa Lauberta, Dezidera Tótha, Petra Rollera, po Patrika Kovačovského, Luba Mikleho a Dorotu Sadovskú.
Fotogaléria
Názov podujatia
Slovenský ready-made XX. a XXI. storočia ( Dušamplné zhotovidlá)

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
03.09.2021 - 22.10.2021

Popis projektu

Hotový výrobok v zmysle antiumenia vystavil prvýkrát Marcel Duchamp kedysi v prvopočiatkoch dadaizmu. Na Slovensku sa ready-made začína postupne uplatňovať hlavne pod vplyvom profesora Theodora Lugsa na bratislavskej Škole umeleckého priemyslu v diele jednotlivých generácií tamojších absolventov Jozefa Jankoviča, Júliusa Kollera či Stana Filka, cez Svetozára Mydla, Otisa Lauberta, Dezidera Tótha, Petra Rollera, po Patrika Kovačovského, Luba Mikleho a Dorotu Sadovskú. Výstava v Galérii Z je prvým pokusom zmapovať fenomén ready-madu u nás od 60-tych rokov do súčasnosti, keďže jeho dejiny u nás dosiaľ nikdy nik nespracoval, ani sa nik jeho problematike systematicky nevenoval.

Prehľad zahrnuje vyše tridsať autorov ako Karol Baron, Daniel Bidelnica, Mária Bidelnicová, Helmut Bistika, Erik Binder, Miro Cipár, Eva Cisárová-Mináriková, Ladislav Čarný, Juraj Čutek, Maximilián Čutek, Viktor Frešo, Boris Hanečka, Palo Choma, Július Koller, Miloš Kopták, Patrik Kovačovský, Bohuš Kubinský, Monika Kubinská, Stano Masár, Lubo Mikle, Svetozár Mydlo, Otis Laubert, Theodor Lugs, Dušan Pacúch, Peter Pisár, Vlado Popovič, Peter Rónai, Veronika Rónaiová, Peter Roller, Dorota Sadovská, Dušan Sekela, Agneša Sigetová, Ivan Nestor Šafranko, Rasťo Trizma, František Turcsányi, Edita Vološčuková

 kurátor: PhDr.Miroslav Procházka

Názov prímateľa
Agentúra Artlines s.r.o.

Celkový rozpočet:
8 500,00 €

Výška podpory:
8 000,00 €