Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

TEMPUS ART 2021 - 5.medzinárodný festival alternatívnych divadiel

Krátky opis
Divadlo ACTORES a Mesto Rožňava pozývajú na 5. ročník Medzinárodného festivalu alternatívnych divadiel TEMPUS ART, ktorý sa uskutoční v termíne 16. - 19. septembra 2021 v Rožňave. V tomto roku sa v programe predstaví 11 divadiel z Poľska, Českej republiky, Maďarska, Francúzska a Slovenska a budú sa uchádzať o Hlavnú cenu diváka. Festival prinesie off program, ktorý tvoria pouličné predstavenia, nočné stretnutia, rozhovory, cirkusové a akrobatické vystúpenia...
Fotogaléria
Názov podujatia
TEMPUS ART 2021 - medzinárodný festival alternatívnych divadiel

Miesto konania / kraj
Rožňava / Rožňava

Termín konania
16.09.2021 - 19.09.2021

Popis projektu

Rožňava už v septembri ožije divadlom a festivalovou atmosférou


MEDZINÁRODNÝ FESTIVAL TEMPUS ART 2021 PRINESIE ZAUJÍMAVÉ HERECKÉ MENÁ I DIVADLÁ ZO SLOVENSKA A ZO ZAHRANIČIA


Po osemročnej prestávke sa do Rožňavy opäť vracia Medzinárodný divadelný festival TEMPUS ART 2021. Jeho organizátori, Mestské divadlo ACTORES spolu s Mestom Rožňava, sľubujú Rožňavčanom i návštevníkom horného Gemera nezabudnuteľnú festivalovú atmosféru, ktorá sa bude niesť ulicami mesta. Lístky na jednotlivé predstavenia si už možno kúpiť v predpredaji online alebo v pokladni divadla.

 

V hodnotovo náročných časoch je kultúra často obrazom vízií a reflexií spoločnosti a jej smerovania. O to viac je dobrou správou, že aj v podmienkach Gemera sa po osem ročnej odmlke vracia do Rožňavy obľúbený Medzinárodný festival alternatívnych divadiel TEMPUS ART 2021, ktorý organizuje Mestské divadlo ACTORES Rožňava v spolupráci s Mestom Rožňava. 

 

V poradí piaty ročník festivalu privíta od 16. do 19. septembra divadelné súbory zo Slovenska i zo zahraničia. Festivalový program tento rok vsádza na pestrú skladbu predstavení 11 divadelných súborov, medzi nimi aj z Poľska, Českej republiky, Maďarska a z Francúzska. Festival otvorí 16. septembra hra Franz W. v podaní domáceho Divadla ACTORES. Epický príbeh o milujúcom vojakovi narodenom v roku 2030, ktorého spoločnosť tlačí čoraz ďalej za hranicu dôstojnej existencie, kde za jeho obetu a nezištnosť sú mu odplatou zrada, ponižovanie, duševná a telesná skaza.

 

Zo súborov slovenskej scény stojí za pozornosť Divadlo ASTORKA Korzo´90 s jednou z divácky najúspešnejších komédií Čudné popoludnie Dr. Zvonka Burkeho s bravúrnymi a až akrobatickými hereckými výkonmi a humornými situáciami, v ktorej sa návštevníci môžu tešiť na Szidi Tobias, Juraja Kemku či Lukáša Latináka. Ten si taktiež zahrá spolu s ďalšími obľúbenými hereckými menami ako sú Róbert Jakab a Marián Miezga z Teatro Tatro. V cirkusovom šapitó odohrajú scénicky neuveriteľnú a výnimočnú inscenáciu na motívy známeho románu Michaila Bulgakova, Majster a Margaréta. Teatro Tatro je už dlhodobým výnimočným zjavom na slovenskej divadelnej scéne a vo svojej tvorbe divadelný kumšt prehovára k divákovi vo svojej najrýdzejšej podobe.

 

Lístky" target="_blank">https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/tempus-art-2021/">Lístky na jednotlivé predstavenia sú už v predpredaji a dajú sa kúpiť aj online alebo priamo v pokladni Divadla Actores. 

 

Zo zahraničných hosťujúcich súborov určite zaujme niekoľkonásobne ocenená úspešná inscenácia Záhradníček v podaní pražského Divadelného Spolku JEDL, v ktorej exceluje aj známy český herec Saša Rašilov mladší a prestížnou cenou THÁLIE ocenená Lucie Trmíková. Divadelná inscenácia zobrazuje deväť rokov manželstva na diaľku, deväť rokov dopisovania, deväť rokov lásky na papieri, pričom medzi riadkami ukrýva všetok existenčný zhon, bolesť i zmierenie.

 

Rôznorodosť a pestrosť piateho ročníka festivalu TEMPUS ART 2021 podčiarkuje predstavenie „In Time“ v podaní Maďarskej spoločnosti pre súčasný tanec Frenk_Ak Company Budapešť, ktorá svojimi fantastickými tanečnými výkonmi a podmanivou  hudbou ponúkne 19. septembra nezabudnuteľný emotívny zážitok napätého pulzovania mužských a ženských rolí pohybujúcich sa medzi osamelosťou a spolupatričnosťou, utrpením a šťastím, a tým uzavrie piaty festivalový ročník. 

 


Rožňavčania a návštevníci mesta tak budú mať možnosť stať sa na štyri dni súčasťou festivalovej atmosféry, ktorá sa bude niesť ulicami mesta aj prostredníctvom divadelného sprievodu mestom s poľskými Cestovateľmi v steampunkovom štýle, o ktorý sa postarajú poľskí herci z Teatr Akt Varšava. Nebude chýbať ani bláznivá pouličná cirkusová show plná akrobacie na skákajúcich nohách v podaní francúzskeho súboru Cie Tac o Tac. To všetko v sprievodnom programe festivalu, v ktorom sa uskutočnia aj predstavenia pre najmenších a maľovanie na tvár v rámci cyklu TEMPUS ART DEŤOM. Festival tiež predstaví dokumentárnu tvorbu a krátke filmy študentov Akadémie umení v Banskej Bystrici, pričom nebudú chýbať ani inšpiratívne ranné a večerné diskusie Tempus dialógy s režisérmi a hercami v A-Clube divadla ACTORES. 

 

Súčasťou posledného festivalového dňa bude aj slávnostné udelenie Ceny diváka. 

 

Medzinárodný divadelný festival TEMPUS ART 2021 sa koná aj pri príležitosti 730. výročia prvej písomnej zmienky o Rožňave. Jeho piaty ročník sa uskutoční aj vďaka podpore Fondu na podporu umenia. Záštitu nad festivalom prevzal Primátor mesta Rožňava – Michal Domik. Predpredaj vstupeniek na hlavný program festivalu je už spustený online alebo si záujemcovia môžu zakúpiť lístky aj v pokladni divadla.

Názov prímateľa
Mestské divadlo ACTORES Rožňava

Celkový rozpočet:
26 610,00 €

Výška podpory:
20 000,00 €