Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Slávnosť hliny - Keramická Modra 2021

Krátky opis
12. ročník Slávnosť hliny – Keramickej Modry je venovaný téme: Text ako súčasť keramického dekóru. Počas podujatia sa koná keramický jarmok prezentujúci tvorbu súčasných hrnčiarov a keramikárov. Festival má bohatý program aj s ukážkami remesla v tvorivých dielňach. Miestny keramikári otvoria dvere v keramických dielňach.
Fotogaléria
Názov podujatia
Slávnosť hliny - Keramická Modra 2021

Miesto konania / kraj
Modra / Pezinok

Termín konania
03.09.2021 - 04.09.2021

Popis projektu

OZ Modranská Beseda s mestom Modrou, Slovenskou ľudovou majolikou, Slovenským národným múzeom – Múzeom Ľudovíta Štúra, Múzeom slovenskej keramickej plastiky a s modranskými keramikármi pripravili 12. ročník Slávnosti hliny – Keramickej Modry, ktorá je venovaná téme Text ako súčasť keramického dekóru. Ponúka hrnčiarsky jarmok s bohatým programom a ukážkami remesla aj otvorené dvere v keramických dielňach.

Slávnosť hliny – Keramická Modra je tradične súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Viac informácií nájdete na webe a facebooku Modranskej Besedy.

PROGRAM
Dramaturgia podujatia a moderovanie: Samo Smetana
Piatok – 3. september 2021
13.00 HRNČIARSKY JARMOK na Súkeníckej ulici
18.00 Slávnostné otvorenie hrnčiarskeho jarmoku
18.15 Ľudová hudba Muzička (folklór)
20.00 Stará jedáleň (blues, jazz, folk)
21.00 HRNČIARSKY BÁL, Ľudová hudba Muzička

Sobota – 4. september 2021
10.00 HRNČIARSKY JARMOK na Súkeníckej ulici
10.00 Ranné jazzovanie Papa‘s Combo
/Tibor Feledi klavír, Michal Šelep cbass, Juraj David Raši bicie/
11.00 Detský folklórny súbor Magdalénka
13.30 Divadlo Šikulko – (bábkové divadlo)
15.00 Ženská spevácka paráda - Čriepky Ružomberok, teta Palúška z Východnej, Margetky zo Šumiaca (folklór)
17.00 BANDA slovakia (world-music skupina)
19.00 Hrnčiarska „labovka“ – alegorický hrnčiarsky sprievod, ktorý sa začína na Súkeníckej ulici a končí pri fontáne sv. Floriána
20.00 BALKANSAMBEL (balkánske rytmy)

VÝSTAVY
Výstavy budú prístupné 3. - 4. septembra medzi 10.00 a 18.00 hod. • Text ako súčasť keramického dekóru, Slovenská ľudová majolika, Dolná 138
• Z histórie keramiky v Modre, Múzeum slovenskej keramickej plastiky, Kukučínova 15
• Výber z tvorby Ignáca Bizmayera, Múzeum slovenskej keramickej plastiky, Kukučínova 15

SPRIEVODNÉ PODUJATIA
Exkurzie v Slovenskej ľudovej majolike počas soboty 4. septembra, medzi 10.00 a 17.00 hod. každú celú hodinu: komentovaný pohľad do výroby majoliky. Exkurzia obsahuje úvod pri základnom kameni z roku 1973, dokumentárny film (10 min.), odborný výklad o histórii, ornamentike a tradičnej výrobe, ukážky práce majstrami keramikármi aj veľké vozokomorové pece zo 70. rokov minulého storočia. Súčasťou prehliadky je titulná výstava podujatia.
Modranská majolika a majoliková ornamentika sú zapísané v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.
Tradičná keramická dielňa - Ďureje, Súkenícka 2, otvorené 3. septembra od 17.00 – 22.00 hod., 4. septembra od 10.00 – 22.00 hod.
Sprevádzanie po keramických pamiatkach v Modre, AMAVET klub 944 IMPULZ, 3. september od 15,00 – 18,00 hod. (5 zastavení).

USPORIADATELIA A PARTNERI PODUJATIA
Organizátori výstav: SNM-Múzeum Ľ. Štúra v Modre, Múzeum slovenskej keramickej plastiky a Slovenská ľudová majolika
Hlavný partner podujatia je Fond na podporu umenia.


Z verejných zdrojov Slávnosť Hliny – Keramickú Modru 2021 podporil Fond na podporu umenia. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR. Destinačný partner - OOCR Malé Karpaty. Projekt sa realizuje s finančnou podporou Bratislavského samosprávneho kraja.
Partneri podujatia: Mesto Modra, Kraľovan, AMAVET klub 944 IMPULZ, ĽUSK. Artur, modranska, Biolka, pekáreň Harmónia, Víno z Modry, TV Pezinok, Modranské zvesti, rádio Modra

Názov prímateľa
Modranská beseda

Celkový rozpočet:
13 100,00 €

Výška podpory:
6 500,00 €