Hlavná strana
Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.
V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.
Dni sliviek a varenie slivkového lekváru 2021
Vrcholom celoročných aktivít projektu Centra tradičnej kultúry v Myjave je cyklické podujatie Dni sliviek (12. ročník), ktorého súčasťou sú: 10. ročník praktického seminára konaného v spolupráci s ZVLaL na Slovensku, Ovocná tržnica, ukážky spracovania ovocia a prípravy tradičných jedál zo sliviek a slivkových produktov, detské dielne varenia tradičných jedál, riadená degustácia, koštovka destilátov a týždňové výchovno-vzdelávacie podujatie pre MŠ a ZŠ zamerané na tradičné ovocinárstvo a varenie slivkového lekváru.
Podujatie podporuje a revitalizuje tradičné ovocinárstvo a tradície s ním súvisiace v myjavskom regióne. Koná sa v priestoroch Gazdovského dvora v Turej Lúke (zrekonštruovaná usadlosť z konca 19. st.) a jeho bezprostrednom okolí. Súčasťou podujatia je už spomínaný seminár, ktorý poskytuje priestor odborníkom v tejto oblasti nielen na prezentáciu výsledkov ich činnosti, ale je platformou pre diskusiu a výmenu skúseností a poznatkov v problematike akou je tradičný spôsob pestovania a spracovania sliviek. Súčasťou podujatia je bohatý kultúrno-spoločenský program so sprievodnými podujatiami, ktorý je aj napriek prísnemu dodržiavaniu témy lákavý pre laickú verejnosť a je každoročne vyvrcholením celoročnej činnosti všetkých partnerov projektu.
Organizačnými a realizačnými partnermi sú okrem CTK, mesta Myjavy aj organizácie: Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc, FSk Kýčer z Turej Lúky, MO SZZ v Turej Lúke, Evanjelická a. v. zbor v Turej Lúke, miestne poľovnícke združenie v Turej Lúke, regionálne spolkové a súkromné pálenice.
Jednotlivé programy v programovej štruktúre podujatia budú paralelne prebiehať na dvoch scénach. V okolí a na dvore Gazdovského dvora – príprava a koštovka jedál zo sliviek, varenie slivkového lekváru tradičnými spôsobmi (kotlina, špeciálny „šporhelt“ a „bedna“), ovocná tržnica, koštovka páleného, degustačné workshopy. V stodole Gazdovského dvora sa bude konať seminár s bohatou diskusiou a tiež premietanie etnografických filmov, ktoré organizujeme v spolupráci s Centrom pre TĽK pri SĽUK-u ako propagáciu významných prvkov TK, ktoré sú zapísané v RZ NKD Slovenska. Interaktívne podujatie Varenie slivkového lekváru a jeho využitie v tradičnej gastronómii pre deti materských, základných, stredných, špeciálnych škôl a denných stacionárov myjavského regiónu i ďalších regiónov TSK je pre záujemcov reprízované v termíne od 13. – 17.09.2021.
Centrum tradičnej kultúry v Myjave
Celkový rozpočet:
4 211,00 €
Výška podpory:
4 000,00 €