Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Z lásky k tradíciám

Krátky opis
Tradičná ľudová kultúra súvisí s identitou krajiny, ktorú charakterizuje a podmieňuje jej životný štýl, tradície, myslenie a aj konanie ľudí. Je dôležité uchovávať tradičné ľudové zvyky ako nehmotné kultúrne dedičstvo našich predkov ako prostriedok pre zvýraznenie a vyzdvihnutie jedinečnosti duchovných hodnôt národa. Zámerom projektu je aby si vybrané prvky kultúry členovia spoločenstva medzi sebou navzájom odovzdávali, ako dedičstvo spoločenstva.
Fotogaléria
Názov podujatia
Paličkovanie

Miesto konania / kraj
Vranov nad Topľou / Vranov nad Topľou

Termín konania
02.09.2021 - 30.11.2021

Popis projektu

Aktivita – Paličkovanie - Kurz je vhodný a určený aj pre začiatočníkov aj pre pokročilých, no hlavne pre kreatívnych a zručných účastníkov, ktorí majú záujem o ľudovú tvorivosť

Aktivita - Paličkovanie – Aj keď remeslo už u nás už nemá také zlaté dno, aké malo v stredoveku, tradičné zručnosti ani v moderných dňoch rozhodne nevymreli. Vďaka nim na nás v dnešnej dobe dýcha závan akéhosi dobrého starého sveta neanonymných výrobkov, za ktorými stojí zručnosť a hodiny práce konkrétnych ľudí. Paličkovanie je jednou z najstarších techník ručných prác, ktorá neodmysliteľne patrí ku klasickému ľudovému umeniu. Hoci si dnes túto precíznu prácu spájame najmä so staršou generáciou, nejedna mladá dáma sa chce naučiť tajomstvo výroby paličkovania. V bohatej klenotnici slovenských čipiek nájdeme širokú škálu rôznych motívov. Kurzom účastníkov nielen naučíme paličkovať, ale umožníme im aj samostatne si navrhnúť a vyrobiť vzor použiteľný ako doplnok odevu, paličkovaný šperk, obraz, prestieranie. Prispejeme k prehĺbeniu estetického cítenia, kreativity, fantázie účastníkov a vzniku vzorov čipky. V závere kurzu budú odovzdané účastníkom osvedčenia o absolvovaní kurzu. 

Názov prímateľa
Hornozemplínske osvetové stredisko vo Vranove nad Topľou

Celkový rozpočet:
4 220,00 €

Výška podpory:
4 000,00 €