Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Tehláreň 2021

Krátky opis
Tretí ročník umeleckého festivalu Tehláreň sa bude konať v auguste 2021, na novom mieste, zachová si však aj naďalej svoju industriálnu atmosféru.
Fotogaléria
Názov podujatia
Tehláreň 2021

Miesto konania / kraj
Liptovský Mikuláš / Liptovský Mikuláš

Termín konania
20.08.2021 - 22.08.2021

Popis projektu

Tento rok sa stretneme v opustených priestoroch bývalej opravovne nákladných vozidiel a autobusov, ktoré v minulosti slúžili Československej automobilovej doprave (ČSAD). Tehláreň sa do nových priestorov presúva po troch rokoch z budovy bývalej tehelne, miesta svojho vzniku, po ktorom festival nesie aj samotný názov a uskutoční sa už 20. – 22. augusta v Liptovskom Mikuláši.

Hlavnou líniou festivalu je formát dvojdňovej výstavy, ktorá sa od jeho vzniku kurátorsky zameriava výhradne na diela z tvorby mladých začínajúcich umelcov a študentov umenia zo Slovenska a okolitých zahraničných krajín. Viacčlenný organizačný tím pre tretí ročník Tehlárne vybral 35 vystavujúcich umelkýň a umelcov z rekordného počtu 202 výtvarných projektov, prihlásených do otvorenej výzvy. Medzi tohtoročnými vystavujúcimi tak uvidíte napríklad diela Nikolety Gazdovej, Martiny Priehodovej, René Lázového, Márie Kekelákovej, Bystríka Klča alebo Viktórie Szabóovej.

Areál festivalu Tehláreň s rozlohou okolo 3000m2 sa nachádza hneď pri železničnej a autobusovej stanici v meste. V rámci neho budú môcť diváci navštíviť až dve samostatné haly, pričom organizátorky rozmiestnili program do viacerých vizuálne pútavých priestorov opravovne. V najväčšej hale, priamo v srdci opravovne, bude nainštalovaná skupinová výstava mladého súčasného umenia a sprievodný program festivalu bude prebiehať paralelne na dvoch separátnych pódiách. Prednáškový stage bude v miestnosti niekdajšej lakovne a koncerty s premietaniami sa budú odohrávať na druhom stagy v samostatne stojacej montážnej dielni.

Doposiaľ zverejnený sprievodný program tohtoročnej Tehlárne je plný zaujímavých mien, v piatok si návštevníci môžu vypočuť diskusiu o dôležitosti ľudských práv na Slovensku s Tomášom Čitbajom s kancelárie Verejného ochrancu práv a Radom Slobodom, riaditeľom Amnesty Slovensko. Vo večernom programe vystúpi Divadlo Houže s predstavením Vlk na mesiaci, po ktorom bude nasledovať Slam Poetry. Piatkový hudobný program ponúkne žánrovú rôznorodosť v podaní kapiel Peter Kolarčík s Pokorou, Riava, Sam Handwich. V neskorších hodinách zahrajú svoje sety Emmita, Vlzques, Elyščítat a vystúpi aj najznámejší oravský rapper Fobia Kid.

V sobotu riaditeľ ostravskej mestskej galérie PLATO, Marek Pokorný vo svojej prednáške otvorí rôznorodé prístupy formovania galerijnej inštitúcie, okrem neho sa návštevníci môžu tešiť na prednášky o slovenských poverových bytostiach etnologičky Kataríny Nádaskej alebo Tomáša Rafu v jeho mapovaní prejavov nacionalizmu v Európe. Zaujímavou súčasťou sobotňajšieho programu budú určite hudobná performance Michaela Papcuna a pohybová performance Radoslava Piovarčiho. O hudobný program sa počas druhého festivalového dňa postarajú napríklad NaiKavols, Timmi, na ktorých vo večerných hodinách nadviažu producentka a speváčka Tokyo Drift, Whithe, Ester, Dika Pointment a Jedenast.

Celý program a line-up festivalu Tehláreň nájdete na www.tehlaren.sk/line-up

http://www.tehlaren.sk/line-up">www.tehlaren.sk/line-up

dir="ltr" style="line-height:1.3800000000000001;margin-top:0pt;margin-bottom:10pt;">Festival je zameraný primárne na podporu mladých začínajúcich umelcov a umelkýň, študentov a  študentiek umenia, ktorým ponúka priestor na autorskú sebarealizáciu aj sebaprezentáciu mimo klasickej akademickej a inštitucionálnej pôdy. Tehláreň je miestom, kde sa postupne buduje súdržnejšia komunita mladej, nastupujúcej generácie umelcov. V neformálnej festivalovej atmosfére sa tu stretávajú jednotlivci  aj osobnosti z rôznych častí Slovenska aj zo zahraničia, rôznych vysokých a stredných škôl, ktorí sa týmto spôsobom môžu vzájomne spoznať a nadviazať nové, niekedy kľúčové kontakty pre budúcu profesionálnu umeleckú kariéru. Tehláreň zároveň ponúka veľmi otvorený priestor pre širokú laickú verejnosť rôznych vekových kategórií z regiónu ale aj mimo neho, ktorá si prostredníctvom formátu letného festivalu môže vybudovať hlbší vzťah k umeniu a kultúre. Festival atraktívnym spôsobom sprístupňuje na pár dní opustené miesta, ktoré v priebehu času spoločnosť vytesnila na okraj kolektívneho záujmu. 

Názov prímateľa
Clear Collective

Celkový rozpočet:
8 460,00 €

Výška podpory:
8 000,00 €