Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Con spirito 2021 - 41.ročník Hudobnej jari a Hudobnej jesene v Rimavskej Sobote

Krátky opis
Hudobná jeseň v Rimavskej Sobote je adresovaná milovníkom vážnej hudby. V rámci koncertného cyklu realizujeme štyri komorné koncerty: koncert Ensemble Ricercata (Helga Varga Bach - spev, David Danel – husle a viola, Ronald Šebesta – klarinet, Ivan Šiller – klavír), koncert dua Jozef Podhoranský (violončelo) a Ivan Gajan (klavír), klavírny recitál Maroša Klátika a koncert skupiny ALEA (Daniel Buranovský - klavír, Stanislav Palúch – husle, Ján Krigovský – kontrabas a Boris Lenko - akordeón).
Fotogaléria
Názov podujatia
Hudobná jeseň 2021 v Rimavskej Sobote

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
14.09.2021 - 31.12.2021

Popis projektu

Hudobná jar a jeseň je cyklickým podujatím, ktoré si v našom meste udržiava svoju tradíciu od roku 1980. Cieľom projektu je udržať kontinuitu koncertného života v meste, prezentácia pôvodnej a svetovej hudobnej tvorby nekomerčného charakteru a výchova náročnejšieho diváka.

Cieľovou skupinou projektu sú členovia Kruhu priateľov hudby, stáli návštevníci koncertov vážnej hudby, milovníci vážnej hudby a menšinových hudobných žánrov zo širšieho regiónu (RS,LC,RA), mladí interpreti, pedagógovia a žiaci ZUŠ a konzervatórií v regióne.

Garantom projektu je husľový virtuóz Peter Michalica.


Umeleckí účinkujúci Hudobnej jesene 2021 v Rimavskej Sobote:

1.Ensemble Ricercata - hudobné teleso, ktoré poslucháčovi dokáže priniesť vždy niečo nové, hodnotné. Od počiatku bolo jeho hlavnou ideou sprístupňovanie a popularizácia domácej i svetovej súčasnej komornej tvorby formou atraktívnych koncertných dramaturgií. Členovia: Helga Varga Bach (spev), David Danel (husle, viola), Ronald Šebesta (klarinet), Ivan Šiller (klavír)

2. Duo Jozef Podhoranský (roky pôsobil ako sólista Slovenskej filharmónie, bol členom  Slovenského a  Suchoňovho kvarteta, v súčasnosti koncertuje  hlavne s kvartetom Cellomania a súborom Collegium Wartberg) a Ivan Gajan (držiteľ Ceny kritiky, udelenej Slovenskou hudobnou úniou  za úspešnú reprezentáciu slovenského koncertného umenia doma i v zahraničí. Učí na VŠMU v Bratislave).

 

3. Maroš Klátik pôsobil ako sólista Moravskej filharmónie Olomouc, Janáčkovho orchestra Brno, Filharmónie Bohuslava Martinů Zlín, Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala, Štátnej filharmónie Košice a ŠKO Žilina. V súčasnosti sa špecializuje najmä na hudbu Johanna Sebastiana Bacha a autorov 20. storočia.

4. ALEA

Daniel Buranovský - vyhľadávaný komorný partner našich popredných vokálnych umelcov a spolupracuje s mladým talentovaným huslistom Daliborom Karvayom. V súčasnosti  je profesorom hry na klavíri na VŠMU v Bratislave

Stanislav Palúch - všestranný hudobník, aktívne sa venuje komornej hudbe, ako aj hudbe iných žánrov (jazz, folklór, new acoustic). Je členom viacerých zoskupení (Pacora trio, Triango..), je aranžérom, skladateľom (SĽUK, Spievankovo).

Ján Krigovský - je členom komorného súboru Musica aeterna, Collegium Wartberg. Sólisticky vystupoval s Capellou Istropolitanou, Musicou aeternou a ŠKO Žilina. Organizuje Bass fest, najvýznamnejšie stretnutie kontrabasistov zo Slovenska i zahraničia.

Boris Lenko –pôsobí ako pedagóg akordeónovej hry na VŠMU. V interpretácii sa zameriava najmä na uvádzanie pôvodnej akordeónovej tvorby autorov 20. storočia. Je členom súboru Požoň sentimental a VENI, Triango, Chasidic Songs, After Phurikane. 

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
3 460,00 €

Výška podpory:
3 000,00 €