Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

empathy (pracovný názov)

Krátky opis
Autorka v aktuálnom projekte, načrtáva problematiku sebapozorovania, skúmania vlastného ja ale aj skúmania okolitého prostredia. Za vizuálne pôsobivým abstrahujúcim obrazom sa skrýva niečo hlbšie. Vo výsledku sa ako diváci dostávame k ťažkej úlohe prenesenia sa do sveta toho druhého, do jeho vnútra, spôsobu myslenia a postojov. Neodmysliteľnou ale najdôležitejšou súčasťou sa stáva potreba empatie od diváka, akési scitlivenie, bez ktorého je vnímanie celku odsúdené na vizuálnu povrchnosť.
Fotogaléria
Názov podujatia
Lucia Gašparovičová Something she has to do

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
17.08.2021 - 24.08.2021

Popis projektu

Ticho neexistuje zistil John Cage keď vystavil sám seba prostrediu zvukotesnej komory. Zrazu rozpoznal svoje vlastné hlučno, dýchanie, trávenie, tok krvi a neprehlučiteľnú myseľ. Absolútne ticho neexistuje, nie je nám určené.
John Cage nenašiel ticho, ale našiel seba, tak ako sa nepoznal. Telo, ktoré sa vzťahuje k priestoru, ku každému ďalšiemu telu, ku krajine, k prostrediu, prírode, zvieratám, k svetu. Pokiaľ našiel svoje telo, našiel aj všetky ostatné. Schopnosť predstaviť si seba ako inú osobu je sofistikovaný imaginatívny proces.

Na čo sme zabudli? Zabudli sme na empatiu? Vcítenie sa - empatia môže zahŕňať pochopenie toho, že existuje mnoho faktorov, ktoré vstupujú do procesov rozhodovania a kognitívneho myslenia.


Autorka v aktuálnom projekte, načrtáva problematiku sebapozorovania, skúmania vlastného ja ale aj skúmania svojho vzťahu k okolitému prostrediu. Systematicky, ale zároveň neorganizovane vyhľadáva a zachytáva pre ňu vhodné momenty, z ktorých si buduje knižnicu podnetov na ďalšie vizuálne spracovanie. 

Snahu o zachytenie tekutej stopy, alebo pozorovanie miesta stretu hladiny a horizontu by sme mohli nazvať akousi Islandskou stopou nie len v tvorbe, ale aj v živote autorky. 

Pre Luciu je stále dôležité remeselné uvažovanie nad spracovaním materiálu.

V téme prílivu a odlivu sa samotný proces práce viazania jednotlivých hárkov do neukončeného vrstvenia stáva nástrojom na opakovanie motívu nekonečného opakovania.

Práve proces, procesualita alebo zámerné neukončenie diela v danom momente sú dôležitými vlastnosťami autorského programu. Vrstvenie rovnakého motívu, neustále navracanie sa k neukončenému procesu, opakujúce sa spochybňovanie a neistota vo vzájomnej konfrontácii tvoria pre tento moment uchopiteľný celok. 

Za vizuálne pôsobivým abstrahujúcim obrazom sa skrýva niečo hlbšie. Vo výsledku sa ako diváci dostávame k ťažkej úlohe prenesenia sa do sveta toho druhého, do jeho vnútra, spôsobu myslenia a postojov. Neodmysliteľnou ale najdôležitejšou súčasťou sa stáva potreba empatie od diváka, akési scitlivenie, bez ktorého je vnímanie celku odsúdené na vizuálnu povrchnosť.

Názov prímateľa
Lucia Gašparovičová

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
11 143,00 €