Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Tradičné techniky zdobenia odevu

Krátky opis
Tradičné techniky zdobenia ľudového odevu a ukážku odevu zemanských žien.
Fotogaléria
Názov podujatia
Takí boli parádni

Miesto konania / kraj
Žilina / Žilina

Termín konania
29.07.2021 - 27.08.2021

Popis projektu

Krajské kultúrne stredisko v Žiline pozýva všetkých záujemcov o ľudový odev na výstavu Takí boli parádni, ktorá prezentuje tradičné techniky zdobenia ľudového odevu, a tiež odev zemanov.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 29.7.2021 o 15.00 v priestoroch Makovického domu v Žiline. Návštevníci budú môcť na odevných súčiastkach vidieť rôznorodosť materiálov a techník, ktoré sa využívali pri zdobení ľudového odevu predovšetkým v obciach regiónov Žilinského kraja, a to do prvej polovice 20. storočia. Súčasťou výstavy je aj ukážka odevu zemanov – nižšej vrstvy šľachty, z oravského a turčianskeho regiónu.

Výstava Takí boli parádni je súčasťou 59. ročníka Jánošíkových dní v Terchovej. Sprístupnená bude od 30. júla do 27. augusta v pracovných dňoch od 8. do 16. hodiny (po dohode so zamestnancami KrKS aj v iných hodinách).

Organizátorom výstavy je Krajské kultúrne stredisko v Žiline, odbornú spoluprácu prevzalo Slovenské národné múzeum v Martine. Z verejných zdrojov ju podporili Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj. 

Názov prímateľa
Krajské kultúrne stredisko v Žiline

Celkový rozpočet:
2 750,00 €

Výška podpory:
1 500,00 €