Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Takí sme

Krátky opis
Naším zámerom a cieľom je dostať do povedomia všetkých obyvateľov nášho regiónu tradičnú ľudovú kultúru, prehlbovať medzinárodné vzťahy a priateľstvá, šíriť povedomie o regiónoch Tekova a Hontu. Počas piatich dní prebehne šesť galaprogramov, dva výchovné koncerty, jeden krojovaný sprievod, prehliadka gastronomických špecialít, tradičný jarmok ľudových remeselníkov spojený s tvorivými dielňami, slávnostná svätá omša, dve živé pozvánky.
Fotogaléria
Názov podujatia
Takí sme 2021 - Medzinárodný folklórny festival

Miesto konania / kraj
Levice / Levice

Termín konania
08.09.2021 - 12.09.2021

Popis projektu

TAKÍ SME 2021

Medzinárodný folklórny festival

 

„Medzinárodný folklórny festival Takí sme je špecifický a jedinečný svojho druhu v Nitrianskom kraji. Patrí medzi jeden z festivalov na Slovensku, ktorý sa organizuje pod hlavičkou a so statusom C.I.O.F.F, čím je zaručená jeho vysoká umelecká úroveň a organizačná kvalita“.

 

Za dvanásť rokov svojej existencie sa festival kvantitatívne, ale najmä kvalitatívne rozrástol. Divákom i účinkujúcim ponúka každoročne zaujímavú programovú štruktúru. Hlavným partnerom podujatia je od roku 2016 Fond na podporu umenia. Hlavným organizátorom je od roku 2008 Regionálne osvetové stredisko v Leviciach (ďalej len ROS). Nemalou mierou sa na financovaní festivalu podieľa aj Fond na podporu kultúry národnostných menšín či NSK, nakoľko je okres Levice národnostne zmiešaným regiónom. Riaditeľkou festivalu je Alžbeta Sádovská a programovou riaditeľkou je tento rok prvýkrát Mária Mészárošová, metodička ROS. Podujatie sa realizuje pod záštitou poslanca NRSR Mariána Kéryho.

Sme pevne presvedčení, že kultúra je na regionálnej úrovni nesmierne dôležitá. Je jedeným z najdôležitejších pilierov nášho života. Práve v regionálnej kultúre môžeme vidieť našu silu. Kontinuálna snaha o skvalitňovanie programovej ponuky, čoraz väčší počet zaujímavých a podnetných sprievodných podujatí určených pre všetky vekové kategórie sa opláca vo zvyšujúcej sa návštevnosti festivalu. Kvalitné organizačné a personálne zabezpečenie, rozsiahla propagácia prispievajú k stabilite a skvalitňovaniu festivalu a následne i k zvyšovaniu povedomia verejnosti o jeho význame a hodnote. Každý rok sa festival snažíme organizovať v inej obci či meste nášho okresu. Naším zámerom a cieľom je dostať do povedomia všetkých obyvateľov nášho regiónu tradičnú ľudovú kultúru, prehlbovať medzinárodné vzťahy a priateľstvá, šíriť povedomie o regiónoch Tekova a Hontu. Najdôležitejšou a najvýznamnejšou úlohou festivalu je však to, že spája. Spája moderné s tradičným, zábavu so vzdelávaním, kultúru s umením, ale najmä spája ľudí z rôznych krajín, s rôznymi záujmami.

Podujatia sa zúčastnia folklórne kolektívy predovšetkým z krajín V4:

SLPT Žerotín zo Strážnice/ČR

FS Bihari Janos/HU

FS Miqesia Tirana/AL

Zespol Regionálny Mystokwianie/PL

 

Veľký priestor v dramaturgii podujatia je ponechaný domácim folklórnym súborom či skupinám. Je im daný dôstojný priestor na prezentovanie ich videnia miestneho folklóru tak, ako sú s ním zžití odmalička vo svojej obci.

 

Spoluorganizátormi tohtoročného 13.ročníka festivalu sú obce a mestá nášho okresu: Ipeľský Sokolec (8.9.), Šahy (8. a 11.9.), Veľké Kozmálovce (9.9.), Levice (10.9.), Čankov (11.9.), Pukanec (12.9.), kde sa festival počas piatich dní podujatia koná. 

Počas piatich dní prebehne šesť galaprogramov, dva výchovné koncerty, jeden krojovaný sprievod, prehliadka gastronomických špecialít, tradičný jarmok ľudových remeselníkov spojený s tvorivými dielňami, slávnostná svätá omša, dve živé pozvánky.  Zabezpečíme ale kvalitnú prezentáciu zahraničných účastníkov formou galaprogramov. Odvysielané budú podľa harmonogramu v Levickej televízií, na YouTube a FB ROS. Veríme, že domáce súbory sa predstavia podľa plánu „prezenčne“  J

„Naším cieľom je priniesť plnohodnotné programy folklórnych súborov obyvateľom. Prispejeme k oživeniu kultúrnych domov v obciach a sprístupníme obyvateľom rôznych sociálnych vrstiev tradičnú ľudovú kultúru“.

Názov prímateľa
REGIONÁLNE OSVETOVÉ STREDISKO V LEVICIACH

Celkový rozpočet:
18 000,00 €

Výška podpory:
12 000,00 €