Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Bezpodmienečná práca

Krátky opis
Bezpodmienečná práca je aktuálnym projektom Jany Kapelovej, ktorý nadväzuje na jej predchádzajúcu prácu Nylonové súvislosti (2017) venovanú subjektívnym výpovediam o pracovných skúsenostiach žien pôsobiacich na Slovensku vo sfére súčasného umenia.
Fotogaléria
Názov podujatia
Bezpodmienečná práca

Miesto konania / kraj
Martin / Martin

Termín konania
12.08.2021 - 06.10.2021

Popis projektu

Bezpodmienečná práca je aktuálnym projektom Jany Kapelovej, ktorý nadväzuje na jej predchádzajúcu prácu Nylonové súvislosti (2017) venovanú subjektívnym výpovediam o pracovných skúsenostiach žien pôsobiacich na Slovensku vo sfére súčasného umenia. Projekt vo výsledku odhaľuje osobné skúsenosti (s formami práce, špecifickou pracovnou etikou, s nízkym finančným ohodnotením, či prekaritou) respondentiek ako spoločnú kolektívnu skúsenosť všetkých pracovníčok (ale aj pracovníkov) v kultúre. Bezpodmienečná práca sa zameriava i na ďalšie aspekty profesionálneho i súkromného života žien; pozerá sa tiež „poza“ prácu; na štúdium, materstvo, dôchodok, pandémiu. Na to, ako forma vzdelávania, či zaužívané vzorce správania podmieňujú a ovplyvlivňujú pracovný život, ale i osobný život a psychické prežívanie. Vyššie uvedené otázky sú pritom len príkladom zo širšieho súboru otázok, s ktorými autorka zúčastnené ženy na projekte oslovila.

Výstava v Turčianskej galérii v Martine prezentuje tematický výber zo stále prebiehajúceho projektu. Zameriava sa na reflexiu aktuálnej situácie pandémie, na to ako zmenené podmienky ovplyvňujú prácu, finančnú situáciu, psychické zdravie alebo sociálne vzťahy participujúcich žien viacerých generácií.

Hoci sa Bezpodmienečná práca venuje osobnému prežívaniu žien aktívnych vo sfére umenia - umelkýň, kurátoriek, vysokoškolských pedagogičiek, správkýň depozitu, produkčných, historičiek a teoretičiek umenia, riaditeliek, galerijných pedagogičiek - skúsenosti, ktoré tieto ženy anonymne zdieľajú, sú pravdepodobne podobné aj skúsenostiam v iných oblastiach. Ide často o „prefeminizované“ profesie, kde je práca vnímaná ako služba, osobné povolanie, s nízkym platovým ohodnotením (školstvo, zdravotníctvo a pod.). Prístup k práci tu môže v mnohom pripomínať bezpodmienečnú lásku, bezvýhradné odovzdanie sa tomu, čo človeku dáva zmysel a napĺňa ho.

Názov prímateľa
Turčianska galéria v Martine

Celkový rozpočet:
2 800,00 €

Výška podpory:
2 400,00 €