Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Výstava Tatami galaxy

Krátky opis
Autorka sa vo výstavnom projekte zameriava na vzťahy medzi ženami praktizujúce bojové športy. Vychádza zo svojich osobných skúseností a záujmov o skupiny žien podobných zámerov, skúseností a tém, ktoré rezonujú v rámci týchto skupín. Hľadá spoločné znaky pre domácu a východnú tradíciu. Diela sú autorkinou sondou do tolerancie medzi kultúrami.
Fotogaléria
Názov podujatia
Tatami galaxy

Miesto konania / kraj
Humenné / Humenné

Termín konania
14.08.2021 - 15.09.2021

Popis projektu

Dominika Brečková sa dlhodobo venuje vplyvu ázijského umenia na európsky sociálno-kultúrny kontext. Jeho dopady sleduje cez výtvarné umenie, film, divadlo ale aj prostredníctvom bojových športov.

Koncepcia vystavených diel prezentovaných v NERV platforme má dve myšlienkové línie. Jedna sa zameriava na ženy pohybujúce sa v bojovom prostredí, respektíve ženy chodiace po tatami. Je parafrázou na vzťahy, ktoré si tieto ženy medzi sebou vytvárajú a zároveň komentárom k predsudkom a pomyselným úlohám, ktoré boli ženám historicky prisudzované. Naladenie diel kontrastuje mierumilovnej filozofii bojového umenia Aikido, s ktorým má autorka praktické skúsenosti.

Druhá línia porovnáva a zároveň hľadá spoločné znaky pre domácu a východnú tradíciu. Reaguje na najčastejšie kultúrne predsudky, pracuje so západnou mytológiou a spochybňuje jej privlastňovanie. Pozorne sleduje okolie, v ktorom žije a vo svojej tvorbe reflektuje rastúce, avšak často povrchné sympatie k východnej civilizácii a kultúre. Autorka si kladie si otázku, čo a v akej podobe sa dá považovať za pôvodné a naše.

Výstavný súbor pozostáva z malieb tradičných, malieb so zásahom šitia a objektov vytváraných z malieb. Autorka pracuje s vlastnoručne prispôsobenými formátmi malieb atypických tvarov. Prepája ich prostredníctvom myšlienok, farebnej škály ale aj pomocou šitia autorských kvetinových kobercov vystupujúcich do priestoru. Výber druhov kvetov, farieb, tonality a následne farebné posuny má pre autorku symbolický charakter.

Nosným prvkom prepájajúcim obe myšlienkové línie výstavy a všetky diela je ženská figurálna kompozícia. Autorka vychádza predovšetkým z osobných zážitkov a svojho záujmu o  skupiny žien podobných zámerov a skúseností. Témy rezonujúce v rámci týchto skupín (tradičné vnímanie rodovej deľby práce a spoločenský diktát voči ženám), považuje autorka za dôležité a aktuálne najmä z hľadiska ich stálej otvorenosti a nedostatočného riešenia.

Problematiku postavenia žien v spoločnosti autorka vníma ako bytostne aj tvorivo dôležitú. Koncepčne ju neustále umelecky spracováva.  

Text: Mgr. art. Lucia Veselá

Výstava bola podporená formou štipendia  z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

Názov prímateľa
Dominika Brečková

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
1 040,00 €