Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Rastlina mnohých podôb alebo tradično-netradičný pohľad na ľan (1. etapa, výskumná časť)

Krátky opis
Podtatranské múzeum v Poprade aktuálne realizuje interdisciplinárny výskum zameraný na interakciu tradičných kultúrnych remesiel a prírodnej rozmanitosti podhorskej krajiny na príklade modelovej rastliny - ľanu. Projekt reviduje rozšírenie divorastúcich zástupcov rodu v regióne Tatier a Spiša, a mapuje aktuálny stav poznania výrobných postupov a spracovania resp. využitia ľanu siateho.
Fotogaléria
Názov podujatia
Terénny botanický a etnologický výskum ľanu v regióne Tatier a Spiša

Miesto konania / kraj
Poprad / Poprad

Termín konania
01.07.2021 - 31.12.2021

Popis projektu

Projekt má za cieľ revíziu a sumarizáciu chorologických údajov pre divorastúce druhy rodu Linum (ľan konáristý, ľ. prečisťujúci, ľ. rakúsky, ľ. žltý) v širšom regióne Tatier a Spiša. Pre vytvorenie kvalifikovanej predstavy o rozšírení príslušných druhov v študovanom území sa využijú dostupné literárne zdroje doplnené o excerpované nálezy z regionálnych a celoslovenských herbárových zbierok. Paralelne prebieha podrobná dokumentácia súčasného stavu pestovania ľanu siateho, výrobných postupov a spracovania ľanového plátna formou terénneho mapovania ľanových výrobkov a poznatkov miestnych ľudí. Kombinácia etnologického a botanického prístupu nám umožňuje komplexnejšie uchopiť rôzne aspekty poznania a využívania rastlín.


Ľan žltý (Linum flavum), Spišská Teplica, 27. 7. 2021 (obr. 1)

Košeľa dievčenská, ľanové plátno, Batizovce, 1. polovica 20. storočia (obr. 2)



Názov prímateľa
Podtatranské múzeum v Poprade

Celkový rozpočet:
2 223,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €