Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

HÁJOVŇA sezóna 2021

Krátky opis
Vernisáž výstavy malieb ZÁTIŠIA – Juraj Toman Výstava predstavuje ukážky z autorovej prevažne najnovšej tvorby, kde mierne vybočil zo svojho maliarskeho programu priestorových krajín tvorených v ateliéry a krajín a priestorov vznikajúcich v plenéri.
Fotogaléria
Názov podujatia
Juraj Toman - ZÁTIŠIA

Miesto konania / kraj
Banská Štiavnica / Banská Štiavnica

Termín konania
23.07.2021 - 24.08.2021

Popis projektu

Výstava predstavuje ukážky z autorovej prevažne najnovšej tvorby, kde mierne vybočil zo svojho maliarskeho programu priestorových krajín tvorených v ateliéry a krajín a priestorov vznikajúcich v plenéri. Zátišia autor maľuje na živo vo svojom ateliéri. Prvé konfigurácie predmetov vznikli čiastočne vďaka náhode. Predmety v ateliéri si žijú vlastným životom, a ateliér sám akoby vytváral absurdné scény a dialógy predmetov, ktoré majú svoju osobnosť.Takto vznikol prvý obraz na začiatku apríla tohto roku a naštartoval tak sériu ďaľších plátien. Séria zátiší je na výstave doplnená aj o maľby z autorovej, taktiež súčasnej, ale aj staršej tvorby, obrazmi, ktoré vybočujú z žánru zátišia. Sú to obrazy –zátišia v inom význame slova ako termínu označujúceho konkrétny výtvarný žáner. Dali by sa charakterizovať slovami ako ticho –tichosť, predmetnosť, zastavenie v čase, respektíve zaznamenanie momentu v čase.


Juraj Toman /1985, Trenčín/ je autorom strednej generácie slovenských výtvarníkov. Študoval na Akadémii umení v B. Bystrici a na VŠVU v Bratislave – 2011. V roku 2014 ukončil doktorandské štúdium na Akadémii umení v B. Bystrici u prof. Ľudovíta Hološku. Vo svojej tvorbe ho zaujíma fenomén času a priestoru, ktorý je až fyzicky prepojený s procesom maľby. Námety čerpá zo svojho okolia. Posledných 5 rokov sú to hlavne priestory nefunkčnej bývalej textilky Merina v Trenčíne. V tvorbe využíva kombináciu prístupov plenérovej maľby priamo na mieste a v čase, s fotografiou, videom,ale aj pamäťou. Často vystavuje s maliarom Jurajom Florekom, s ktorým spolupracoval aj na rezidenciách v Studio Prám v Prahe alebo na Nástupišti 11 -12 v Topoľčanoch.

Názov prímateľa
NAD TÝM - Červená Studňa, o.z.

Celkový rozpočet:
38 950,00 €

Výška podpory:
35 000,00 €