Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Košice Artist in Residence 2021

Krátky opis
Výstava vo Východoslovenskej galérii, v priestoroch na Alžbetinej 22, prináša výsledky dvojmesačnej rezidencie umelkýň Đejmi Hadrović a Nežky Zamar, ktoré vznikli ako súčasť medzinárodného projektu s názvom Hydra Pace. Projekt naživo a v online prostredí spája umelkyne a umelcov z Palestíny, Slovinska a Slovenska, ktorých úlohou je analýza súčasnej situácie a premýšľanie o našej budúcnosti v súvislosti s otázkami spolužitia, komunít, prepájania a spoločnej skúsenosti.
Fotogaléria
Názov podujatia
Hydra Pace Košice

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
03.08.2021 - 10.08.2021

Popis projektu

Otvorenie výstavy: 3.8.2021 o 18.00

Trvanie výstavy: 4.8. – 10.8.2021

Otváracie hodiny: UT- SO, 10.00 – 18.00

Východoslovenská Galéria pop-up space, Alžbetina 22


Výstava vo Východoslovenskej galérii, v priestoroch na Alžbetinej 22, prináša výsledky dvojmesačnej rezidencie umelkýň Đejmi Hadrović a Nežky Zamar, ktoré vznikli ako súčasť medzinárodného projektu s názvom Hydra Pace. Projekt naživo a v online prostredí spája umelkyne a umelcov z Palestíny, Slovinska a Slovenska, ktorých úlohou je analýza súčasnej situácie a premýšľanie o našej budúcnosti v súvislosti s otázkami spolužitia, komunít, prepájania a spoločnej skúsenosti. Do projektu v Košiciach bol pôvodne pozvaný aj umelec Mohammed Al Hawajri žijúci v pásme Gaza, avšak v čase jeho plánovaného odchodu sa vystupňoval konflikt s Izraelom, čo v kombinácii s protipandemickými opatreniami znemožnilo jeho cestu do Košíc. Vďaka spolupráci s Nežkou Zamar a Ramallah Municipality sa Mohammed zúčastní košickej výstavy aspoň prostredníctvom ich spoločného diela.


A soundwalk

Projekt Nežky Zamar v spolupráci s Orhan “aib” Kavrakoğlu

Soundwalk (zvuková cesta) je projekt, ktorý stojí na prahu medzi vizuálnym umením, literatúrou, performanciou, zvukom a street artom. Posúva hranice maľby ako média a zameriava sa na vizuálny výskum nematerializovaných obrazov. Je štruktúrovaný ako zvuková cesta a jeho hlavnou zložkou je pavučina naratívov situovaných v meste, ktorá určuje zhromaždeným nahrávkam konkrétne miesta. Táto interaktívna zvuková mapa, ktorá do panorámy mesta pridáva ďalšiu vrstvu, funguje mimo vnímanej časovej osi. Zvuky znovu vytvoreného prostredia reprodukujú nehmotné obrazy, ktoré zostávajú na hranici medzi fikciou a realitou.

Nežka Zamar je interdisciplinárna umelkyňa (*1990), ktorá v súčasnosti žije, pracuje a pohybuje sa medzi Ľubľanou v Slovinsku a Benátkami v Taliansku. Študovala maľbu na Akadémii výtvarných umení v Benátkach a na Univerzite výtvarných umení Mimara Sinana v Istanbule. Svoje štúdium ukončila na Akadémii výtvarných umení v Benátkach, pod vedením profesora Carla di Raca. Jej interdisciplinárna umelecká prax sa zameriava na medzipriestor medzi materialitou a koncepciou a skúma hranice umeleckých médií prostredníctvom reprezentácie subjektov.


Private Thoughts In Public Crisis

(Súkromné myšlienky vo verejnej kríze)

Inštalácia od Đejmi Hadrović

Jediným súkromným priestorom, ktorý vlastníme, je naša myseľ, kde nikto nemá prístup k našim myšlienkam. Táto inštalácia funguje v prospech súkromných revolúcií, ktoré sú väčšinou neviditeľné. Text ponúka rozmarný, sarkastický a napriek tomu kritický postoj k svetovým udalostiam, ktorý sme prežili počas lockdownu. Zdieľa jeden pohľad na svetové problémy z pohovky v zóne pohodlia.

Đejmi Hadrović je mediálna umelkyňa pôsobiaca v oblasti fotografie, videa, inštalácie a performancie. V roku 2018 bola nominovaná na cenu OHO Young Visual Artist Award a získala niekoľko medzinárodných ocenení. Jej práce boli vystavené a uznávané na medzinárodnej úrovni. Hadrović skúma problémy spojené s feminizmom, sexualitou a pohlavím v postjuhoslovanskom priestore.


Projekt Mohammeda Al Hawayriho

Viac info už čoskoro


Hydra PACE – Platforma pre umeleckú spoluprácu a výmenu je spolupráca troch partnerov Dobra Vaga (Slovinsko), Ramallah Municipality (Palestína) a KAIR (Slovensko) s cieľom vytvoriť rastúcu sieť existujúcich a nových medzinárodných rezidenčných programov pre etablovaných a začínajúcich umelcov. Projekt je podporovaný Nadáciou Anny Lindh a Európskou úniou. Rezidenčný program KAIR Košice Artist in Residence z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Názov prímateľa
KAIR

Celkový rozpočet:
57 110,00 €

Výška podpory:
35 000,00 €