Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Reštaurovanie dvojice sôch - Sv. Sebastián a Sv. Florián. - I. etapa

Krátky opis
Vďaka podpore FPU sa nám podarilo zreštaurovať dve barokové drevené sochy z 18. storočia: sv. Florián a sv. Sebastián, ktoré patria medzi najstaršie akvizície v ZF. Reštaurovaná bola posledná celoplošná farebná úprava, vykazujúca však známky neprecízneho prevedenia. Polychrómia na zbierkových predmetoch je však po reštaurovaní stabilizovaná. Uvoľnené materiálové časti sôch sú stabilizované a praskliny eliminované. Predišlo sa tak úplnej a nezvratnej deštrukcii, zničeniu sôch a ich výrazu.
Fotogaléria
Názov podujatia
Reštaurovanie dvojice sôch

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
02.11.2020 - 30.06.2021

Popis projektu

V rokoch 2020 – 2021 sa nám vďaka podpore Fondu na podporu umenia podarilo zreštaurovať dve barokové drevené sochy z 18. storočia: sv. Florián a sv. Sebastián, ktoré patria medzi najstaršie akvizície v zbierkovom fonde vtedajšieho Mestského múzea v Banskej Bystrici. Reštaurovania sa ujala a do úspešného konca ju doviedla Mgr. art. Eva Bezúchová. Reštaurovaná bola posledná celoplošná farebná úprava, vykazujúca však známky neprecízneho prevedenia a pozmeňujúca predpokladanú pôvodnú farebnosť, zistenú vizuálnym prieskumom. Polychrómia na zbierkových predmetoch je však po reštaurovaní stabilizovaná. Uvoľnené materiálové časti sôch sú stabilizované a praskliny eliminované v rozsahu zohľadňujúcom pôvodné rozmery. Predišlo sa tak úplnej a nezvratnej deštrukcii, zničeniu sôch a ich výrazu. V ďalšej fáze bude preto potrebné, doplniť reštaurátorský výskum aj o invazívne metódy. Po vyhodnotení komplexného reštaurátorského  výskumu sa ukáže, či bude v budúcnosti možné prezentovať aj originálnu farebnú úpravu sôch.

V súčasnosti sú sochy vystavené v Thurzovom dome ako koncepčná súčasť aktuálnej výstavy Premeny... (júl – september 2021). Po jej skončení budú zakomponované do pripravovanej stálej expozície v Thurzovom dome. 

Názov prímateľa
Stredoslovenské múzeum

Celkový rozpočet:
7 800,00 €

Výška podpory:
7 000,00 €