Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Nepál v monzúnovom šate

Krátky opis
Cestopis zaznamenáva zážitky, postrehy a úvahy zo štyroch výprav na konci monzúnového obdobia, ktorému sa komerční trekári vyhýbajú ako čert svätenej vody. Pred nástupom azúrového neba panuje v Himalájach pokoj. Niektoré horské osady čakajú na začiatok turistickej sezóny, ale iné žijú šťastne a sebestačne aj bez ekonomickej pomoci pohodlných dovolenkárov. Autor kráčal pod trojicou osemtisícoviek, pod Annapurnu, Manaslu a Dhaulágirí a údolím Rolwāling Himāl. Navštívil národný park Langtang.
Fotogaléria
Názov podujatia
Svetozár Krno - Nepál v monzúnovom šate

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
15.07.2016 - 15.05.2017

Popis projektu

Autor nadväzuje na sedem vydaných esejistických cestopisov, v ktorých presviedča čitateľa, že aj potom, čo padli mnohé zábrany pre spoznávanie vzdialených krajov, pretrváva terra incognita. Vidí súvislosti medzi kontrastami prírody a dramatickými historickými udalosťami.

Obrazy krajín a správanie ľudí v nej a vlastné zážitky spája s výpoveďami literátov, ktorých životné osudy sa s nimi križovali. Prináša mnoho zaujímavých zemepisných, historických, literárnych a etnografických faktov. Živý text, fotografie, vecné prílohy a široký zoznam literatúr potvrdzujú, že sa v teréne vie pohybovať.

Himalájske krajiny pripomínajú nevšednú hrubú knihu s príťažlivým, ale súčasne náročným textom. Pre Európanov sú ťažko zrozumiteľné, plné hieroglyfov, no o to viac pútavé. Stoja za to, aby sme si ich všimli a skúmali. Kto si vytvára postoj na základe reálnych úvah a kriticky si vyberá zdroje a prekoná myšlienkové nepohodlie, prenikne hlbšie do problematiky ako aj ten, ktorý, hoci sa vydal na cestu, ale nevie sa zbaviť stereotypných názorov. Porovnávanie kultúr patrí k základným metódam poznávania. Po nepálskej skúsenosti lepšie vnímame nielen vzdialený svet, ale aj ten náš.

Kniha chce osloviť náročnejších čitateľov, ktorí sa zaujímajú o oblasti málo poznačené modernou civilizáciou a ležiace v mediálnom tieni. Ide o čitateľov, ktorí sa vyhýbajú bedekrom a ktorí siahajú po cestopisoch s ľudským príbehom spojeným s prírodno-estetickými, historickými literárnymi a filozofickými súvislosťami.

Názov prímateľa
PhDr. Svetozár Krno, CSc., KARPATY-INFOPRESS

Celkový rozpočet:
7 415,00 €

Výška podpory:
3 000,00 €