Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Literárne výlety v Mestskej knižnici Trstená II.

Krátky opis
Literárne výlety v Mestskej knižnici Trstená je druhý ročník série vzdelávacích podujatí určených pre žiakov materských, základných a stredných škôl. Cieľom týchto podujatí je podpora rozvoja zručnosti čítania u žiakov. Rozvíjanie čitateľskej gramotnosti považujeme za najpodstatnejšiu súčasť vzdelávania. Zároveň si však uvedomujeme, že výzva ako dnes motivovať deti k čítaniu pre radosť nie je len záležitosťou rodičov a učiteľov, ale aj pracovníkov iných verejných (vzdelávacích) inštitúcií.
Fotogaléria
Názov podujatia
autorské čítanie, zážitkové čítanie, workshop, beseda

Miesto konania / kraj
Trstená / Tvrdošín

Termín konania
10.06.2021 - 29.06.2021

Popis projektu

Poslaním knižníc je popri poskytovaní knižnično-informačných služieb aj organizácia vzdelávacích a kultúrno-spoločenských podujatí pre svojich používateľov. Na podporu zvyšovania informačnej gramotnosti a čitateľskej kultúry žiakov môžu využívať rôzne formy a metódy individuálnej alebo kolektívnej práce. 


Literárne výlety v Mestskej knižnici Trstená je druhý ročník série vzdelávacích podujatí určených pre žiakov materských, základných a stredných škôl. Cieľom týchto podujatí je podpora rozvoja zručnosti čítania u žiakov a študentov našich škôl. Rozvíjanie čitateľskej gramotnosti považujeme za najpodstatnejšiu súčasť vzdelávania. Zároveň si však uvedomujeme, že výzva ako dnes motivovať deti k čítaniu pre radosť nie je len záležitosťou rodičov a učiteľov, ale aj pracovníkov iných verejných (vzdelávacích) inštitúcií. Je dokázané, že čítanie s porozumením pomáha deťom ľahšie zvládnuť vzdelávací proces. Schopnosť porozumieť písanému textu úzko súvisí s ďalšou schopnosťou komunikácie, sebapoznaním, kritickým myslením a sebarealizáciou každého človeka. 


Čítanie s porozumením by malo tvoriť kľúčovú zložku vzdelávania, malo by byť základom prípravy študentov na reálny život. V informačnej spoločnosti je potrebné naučiť mladých ľudí pracovať s informáciami efektívne. Mali by byť schopní informácie triediť, hodnotiť a vhodne použiť. Iba tak majú šancu presadiť sa na trhu práce, byť úspešní v spoločnosti, ale aj v súkromnom živote. Je dôležité myslieť na to, že základom otvorenej a tolerantnej spoločnosti sú empatickí a kriticky mysliaci občania. Našou snahou je preto popri poskytovaní kvalitných knižnično-informačných služieb aj učiť našich používateľov myslieť. Myslieť tvorivo, abstraktne a kriticky. Naučiť žiakov argumentovať a obhájiť si svoj názor. Vedieť byť účastný rozhovoru, rešpektovať názor druhých  a byť platný pre spoločnosť. Preto budú jednotlivé vzdelávacie podujatia citlivo orientované na každú cieľovú skupinu žiakov. Pôjde o autorské čítanie s predstaviteľkou súčasnej slovenskej literatúry pre deti a mládež, stretnutie s ilustrátorom detskej literatúry, zážitkové čítania a workshopy. 

Názov prímateľa
Mesto Trstená

Celkový rozpočet:
3 370,00 €

Výška podpory:
1 500,00 €