Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Rozhovor s pozorovateľom

Krátky opis
Finisáž výstavy
Fotogaléria
Názov podujatia
Rozhovor s pozorovateľom

Miesto konania / kraj
Martin / Martin

Termín konania
30.06.2021

Popis projektu

V stredu 30.6. sa uskutoční finisáž výstavy Rozhovor s pozorovateľom v Turčianskej galérii v Martine. Súčasťou výstavy bude aj komentovaná prehliadka a diskusia s autorkou Martinou Mäsiarovou a dizajnérkou výstavy Luciou Gamanovou.


Výstava Martiny Mäsiarovej  Rozhovor s pozorovateľom je jedným z ďalších krokov jej výtvarného programu, ktorý si začala formulovať už počas štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, v rokoch 2012 – 2018. Školský ateliér jej dal príležitosť sústredene sa venovať tomu, čo je dnes hlavným leitmotívom jej tvorby: artikulovať a zviditeľňovať to, čo vnímame ako len ťažko uchopiteľné - emóciu, pocit, spomienku, alebo zážitok. Jej autorská jedinečnosť spočíva nielen v snahe ich zhmotniť v kresbe, v maľbe, v slove, v zvuku, alebo v pohybe, ale aj vo vystihnutí ich prepojení medzi našim vnútorným svetom s tým, čo nás obklopuje. Krajina, nebo, slnko a vesmír je potom onou scénou, ku ktorej sa vzťahuje a je aj témou, ktorá drží koncept a dramaturgiu výstavy v Turčianskej galérii. Tá je predovšetkým postavená na dialógovej hre s otcom astronómom. Čo na začiatku  bola iba zvedavosť dieťaťa, sa časom zmenilo v rozhovor dvoch, ktorý od všetečných detských otázok sa posunul k veľkým témam vesmíru. Výsledok ale nie je konflikt dvoch svetov, toho vedeckého a toho umeleckého, ale súzvuk dvoch hlasov, v harmonizujúcej vzájomnosti. Ich rozhovor nie je len prázdnou metaforou, ale podstatným stavebným princípom inštalácie výstavy. Spolu s architektkou výstavy Luciou Gamanovou vytvorila galerijný environment pozostávajúci z autorkiných malieb, kresieb, fotografií, videa a textu odvolávajúci sa k princípom imerzívneho divadla, intenzívneho a paralelného vnímania a prežívania vystaveného. V jednotlivých miestnostiach galérie dominuje tak zakaždým jedno z médií, ale nie ako solitér, ale ako súčasť intermediálnych kompozícií. Vo výbere sa predstavia autorkine  kresby a maľby venujúce sa  téme pozorovania slnka. Od letmých náčrtov, cez procesuálne laborovanie, až po kontemplatívne zakresľovanie slnka do časo-zbernej kresby. Podobne aj vo fotografiách a filme prenesených do priestorových realizácií, ide o sprostredkovanie zážitku, v ktorom sa vesmír stáva, alebo má tu možnosť, stať sa súčasťou každého z nás. Výstava je tak ponúknutou možnosťou, lebo ako  hovorí Martina Mäsiarová: „ Nechcem do vecí zasahovať a ovplyvňovať tým ich chod a vývoj, narúšať ich štruktúru. Skôr sa pýtam, než odpovedám. Ak provokujem, tak tichom. A keď sa pýtam, vlastne nečakám odpoveď. Ide o to, uvedomiť so šírku všetkých možností“.

autorka textu: Beata Jablonská

Názov prímateľa
Martina Mäsiarová

Celkový rozpočet:
1 790,00 €

Výška podpory:
1 700,00 €