Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Program EQO 2020

Krátky opis
Cieľom projektu je pravidelná prezentačná aktivita nezávislého umenia a kultúry participujúcich profesionálnych umelcov. Zámerom je poskytnutie platformy a priestoru pre živé umenie a súčasné prejavy vizuálnej kultúry, teoretických a edukačných formátov. Poskytnutím možnosti na kreatívnu prezentáciu v priestore EQO chceme prispieť k decentralizácií umenia na Slovensku a kultúrnej inklúzií.
Fotogaléria
Názov podujatia
Oto Hudec & Erik Sikora: ĽIGŇIN

Miesto konania / kraj
Spišský Hrhov / Levoča

Termín konania
30.06.2021 - 21.07.2021

Popis projektu

Oto Hudec & Erik Sikora

ĽIGŇIN

 

30/6/ - 21/7/21

EQO (priestor interaktívnej kultúry), Spišský Hrhov

vernisáž: 30/6/21 o 18:00

kurátor: Adam Macko

 

lignín, lat lignum – drevo: organický polymér tvoriaci štrukturálnu stavbu tkanív rastlín, vodoodpudivý, amorfný a optický inaktívny väzobný prvok, druhá najrozšírenejšia organická zlúčenina na zemskom povrchu po celulóze

 

Autorská výstava dvojice najosobitejších vizuálnych umelcov mladej generácie. Koncepcia diel vznikala procesuálne v premiérovej spolupráci autorov. V tvorbe sa obaja dlhodobo venujú kritickej analýze úlohy umelca – Sikora humornou formou ako performer Ďzumelec spochybňuje elitaristický naratív tvorcu, Hudec orientáciou na interkultúrny dialóg a aktivistický rozmer diel upozorňuje na sociálno-kritickú polohu súčasného umenia. V predmetnej výstave dochádza k čiastočnej fúzií a tematickej výmene rolí so zámerom nového dialógu.

Autorov spája určitá forma materialistického deskilingu, príklon k spontaneite a autentickosti, ktorý sa prepisuje do sebareflexívneho vizuálneho prejavu. Sikorove videá dekonštruktívnou metódou otvárajú formy jazyka – lingvistických hier –  špecifických fragmentov lokálnej kultúry ako referenta interkultúrnych prejavov. U Hudeca sa deskiling premieta do redukcie remeselných foriem. Sústredí sa na minimalistické vizuálne prvky apropriovaných prírodných materiálov v hravých vzťahoch. Príroda ako prostredie, jej horizontálny priestor či florálna sémantika nie je interpretovaná alarmisticky alebo eskapisticky, ale ako stále prítomná osvietenecká idea o človeku ako jej súčasti. Ľigňin je tak lokálna obnova štruktúr, vzťahov, väzieb post-covid spoločnosti, revitalizácia kreatívnej hry.

Výstava predstaví sériu autorských videí a malých objektov. Bude otvorená vernisážou v stredu 30. júna 2021 o 18.hod.

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Oto HUDEC (*1981, Košice) & Erik SIKORA (*1986, Košice) sú intermediálni vizuálni umelci a performeri. Obaja sa zúčastnili početných individuálnych a skupinových výstav na Slovensku a v zahraničí v najvýznamnejších kultúrnych inštitúciách. Oto Hudec je finalistom Ceny Oskara Čepana z roku 2012, Erik Sikora je jej držiteľom z roku 2019. Žijú a tvoria v Košiciach a okolí.

Názov prímateľa
SARAHS SK, N.O.

Celkový rozpočet:
14 740,00 €

Výška podpory:
14 000,00 €