Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Kolísanie na pomedzí (Swaying on the edge)

Krátky opis
Výstava Kolísanie na pomedzí je poetickou výpoveďou o blízkosti a vzdialenosti, o prekračovaní hraníc a premene. Táto výstava prevráva o zložitosti dnešnej kultúrnej identity, o prekážkach a úzkostiach, ktoré vychádzajú z potreby navigovať medzi multiplicitou navzájom sa prekrývajúcich identít a komunít.
Fotogaléria
Názov podujatia
Kolísanie na pomedzí, kolektívna online výstava

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
25.06.2021 - 31.12.2021

Popis projektu

Dostupné online od 25.6.2021 http://kolisanie.online/">kolisanie.online / http://kolisanie.online/">swaying.online

Sledujte nás tiež na Instagrame http://kolisanie.onl style="font-variant-numeric: normal; font-variant-east-asian: normal;">@swaying_online


Umelkyne: Isidora Krstić, Mayra Sérgio, Rita Koszorús, Romy Yedidia

Kurátorka: Viktória Beličáková

Dizajn: Viktória Beličáková

Web: Viliam Valent

Spolupracovníci/čky: Pieter Gabriel, Manuel Carreon Lopez, Nevena Aleksovski, Fan Liao, Johana Ehde, Kateryna Snizhko, Marcus Oliver Obert, Elisabeth Mensier, Sebastian Kienzl


Kolektívna online výstava Kolísanie na pomedzí spojila v zvláštnej dobe a v neobvyklých podmienkach štyri umelkyne – Isidoru Krstić, Mayru Sérgio, Ritu Koszorús a Romy Yedidiu. Keďže sa v kompletnej zostave nikdy naživo nestretli, vytvorenie spoločnej virtuálnej výstavy sa stalo jedinou príležitosťou pre nadviazanie nových spojení a spolupráce. Samotná výstava tak kolíše na pomedzí blízkosti a diaľky. Je priestorom stretnutí, v ktorom sa prelínajú naše predstavy, myšlienky, úvahy, ale aj miestom novej hybridity, kde sa protiklady zlievajú a sme nútené znovu formulovať podobu našej práce a tvorby. Online výstava je tak trochu krokom do neznáma, keďže pôvodný koncept výstavy bol zamýšľaný vo fyzickom priestore. Je cvičením diskomfortu, podnetom k prijatiu istej disonancie aj zraniteľnosti.


Táto výstava je príbehom o premene a transformácii. Prevráva o zložitosti dnešnej kultúrnej identity, o prekážkach a úzkostiach, ktoré vychádzajú z potreby navigovať medzi multiplicitou navzájom sa prekrývajúcich identít a komunít. Súčasné technológie nám ponúkajú možnosť preklenúť vzdialenosti, priblížiť vzťahy, sprostredkovať kontakty a byť tak súčasťou hneď niekoľkých simultánnych realít a spoločností. Lenže ako tieto paralelné svety prepojiť? Čo sa deje v momente, kedy prechádzame z jedného do druhého? Prostredníctvom zmien v správaní môžeme mapovať transformáciu v našich životoch, naprieč generáciami i storočiami, a zmeny sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou akejkoľvek interakcie s našim okolím. Stávame sa viac tvárnymi, fluidnými, ale i zmätenými a stratenými. Kolísanie na pomedzí vyjadruje neustály jemný pohyb, neukončiteľný proces prekladu našich skúseností medzi rozličnými kontextmi. Táto forma prekladu nie je ľahko definovateľná – tvoria ju nepostrehnuteľné procesy a zložité emócie, ktorým nezvykneme dávať mená, ale telá, textúry, tvary a farby.


Výstava Kolísanie na pomedzí je poetickou výpoveďou o blízkosti a vzdialenosti, o prekračovaní hraníc a premene. Kolísanie na pomedzí nám pomáha ostať v rovnováhe, pomáha nám vyrovnať sa s rozdielmi a odlišnosťami, pretože to, kým sme, sa nedefinuje na základe protikladov, ale ako sa rozpíname a pohybujeme medzi nimi.


Projekt z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Rakúske kultúrne fórum v Bratislave.


Názov prímateľa
Mgr. Viktória Beličáková

Celkový rozpočet:
6 315,00 €

Výška podpory:
3 000,00 €