Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Výstavné a vzdelávacie aktivity OZ Galérie X

Krátky opis
Výstava kolekcie odevov Ľubici Poncik a keramických šperkov Viery Joštovej Igríciovej Haban Touch. Počas trvania výstavy budú organizované dve komentované prehliadky s autorkami.
Fotogaléria
Názov podujatia
Výstava odevov Ľubici Poncik a šperkov Viery Joštovej Igríciovej Haban Touch

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
08.06.2021 - 07.07.2021

Popis projektu

Základom autorskej kolekcie odevov a šperkov sú motívy z habánskej keramiky 17. až 19. storočia, ktorá je uložená v depozitároch Slovenského národného múzea – Etnografického múzea v Martine. Tak ako tradičná habánska keramika, aj kolekcia Haban Touch je postavená na bohatej farebnosti. Habáni používali na keramike motívy štylizovaných kvetov, zvierat a rôznych atribútov remeselných cechov. 

S týmito tradičnými motívmi autorky kolekcie experimentovali a preniesli ich na látky a šperky. Čo sa týka použitých technológií, šperky sú vyrobené technikou odlievania do sadrových foriem a na odev bola využitá aj kombinácia dvoch techník potlače a plisovania. Vznikli tak „3D“ efekty dezénov, ktoré vyniknú najmä pri pohybe, resp. pri samotnom nosení. Pri výrobe niektorých modelov Ľubica Poncik využila princíp tzv. zero waste, teda navrhla strihy tak, aby využila celý vzor potlače a nevznikol žiadny odpad. Taktiež stuhy, použité na keramických šperkoch, pochádzajú zo zvyškov látok z výroby kolekcie. Autorské dezény sú graficky upravené, pričom zachovávajú pôvodnú farebnosť a zaujímavé detaily, ako napr. prasklinky na povrchu pôvodnej keramiky. Odevy sú zhotovené z bavlny, ale najmä z umelého a prírodného hodvábu. Kreatívnou prácou s motívmi, ich digitálnym spracovaním, použitím iba náznakov vzorov či farieb vznikla jedinečná kolekcia, odkazujúca na umenie habánskych remeselníkov, ktorí priniesli na územie Slovenska vysokokvalitnú keramiku a inovatívny spôsob jej výroby.

Názov prímateľa
OZ Galéria X

Celkový rozpočet:
7 500,00 €

Výška podpory:
7 000,00 €