Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Vzdelávanie v neprofesionálnom umení a astronómii III.

Krátky opis
Prednáška - Galileo Galilei a jeho objavy / a komentované pozorovanie oblohy Hviezdy potrebujú tmu - výučba orientácie na oblohe bez ďalekohľadu v oblasti so zníženým svetelným smogom
Fotogaléria
Názov podujatia
Večery s astronómiou - prednáška a pozorovanie oblohy Hviezdy potrebujú tmu

Miesto konania / kraj
Nitra / Nitra

Termín konania
02.07.2021

Popis projektu

Súčasťou projektu Vzdelávanie v neprofesionálnom umení a astronómii III. je aj aktivita Večery s astronómiou, ktorej súčasťou sú cyklické astronomické prednášky a komentované pozorovania oblohy.

Začiatkom júla, 2.7.2021 o 20.30 hod., pozývame nadšencov astronómie z radov verejnosti do KOS v Nitre na prednášku o talianskom filozofovi, astronómovi a matematikovi z obdobia renesancie. Galileo Galilei (1564 – 1642) prispel svojimi významnými objavmi v oblasti astronómie k výraznému napredovaniu v pozorovaní a objavovaní vesmíru. Prednášku  vedie členka Slovenského zväzu astronómov - Mgr. Michaela Zabáková. Vstupné je 1 €.


Po skončení prednášky ponúkame pozorovanie oblohy a výučbu orientácie na oblohe na okraji mesta Nitra pod názvom Hviezdy potrebujú tmu. Toto podujatie je určené tým nadšencom astronómie, ktorí sa pozerajú v noci na oblohu posiatu hviezdami bez ďalekohľadu a nevedia pomenovať, čo vidia, či hviezdy, či planéty, netušia, kde sú aké súhvezdia a chceli by sa dozvedieť, čo je možné vidieť v tomto ročnom období a hlavne, kde to na oblohe hľadať.

Spoznávať oblohu budeme v čase od 23:00 do cca 24:00 až 00:30 (podľa okolností) v priestore na okraji mesta Nitra, kde je znížený svetelný smog. Stretáme sa krátko pred 23:00 na križovatke ulíc Kmeťova a Golianova v Nitre. Potom spoločne pôjdeme peši po ceste z betónových panelov cca 400 m do poľa smerom k Párovským Hájom, kde na vhodnom tmavom mieste budeme pod vedením člena Slovenského zväzu astronómov Ing. Juraja Pecháča spoznávať oblohu, pričom na ukazovanie bude lektor používať laserové ukazovátko.  V prípade nepriaznivého počasia (dážď, celá obloha zastrená mrakmi) sa pozorovanie, žiaľ, konať nemôže, vtedy zadáme náhradný termín. Podujatie je bez vstupného

Názov prímateľa
Krajské osvetové stredisko v Nitre

Celkový rozpočet:
18 205,00 €

Výška podpory:
15 000,00 €